Kostel svatého Jakuba (Brno, CZ)
33U E 617134 N 5450527
Pozdne gotický kostel ze 13. století. V jeho podzemí se nachází druhá nejvetší kostnice v Evrope. / Church of St. James is the late gothic church from 13th century. Under the church is the second-largest ossuary in Europe.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[CZ]

Predpokládá se, že kostel byl založen nekdy v letech 1201 - 1222 pro nemecké obyvatelstvo, které sídlilo v okolí dnešní Behounské ulice. Prestavba kostela do dnešní podoby zacala už pred husitskými válkami. Výrazne se na ní podíleli Anton Pilgram, A. Gabri a Šimon Tauch. Poslední dva jmenovaní se podíleli na výstavbe veže, jejíž výška je 92 metru. Behem tricetileté války, kdy Brno obléhali Švédové, nebyl kostel poškozen a díky tomu zustala zachována jeho gotická podoba. V roce 1995 byl kostel prohlášen národní kulturní památkou.

Kostnice

V minulosti se u kostela nacházel hrbitov a poté, co jeho kapacita prestala stacit, byla vybudována ve sklepe prilehlého domu kostnice. Koncem 18. století byla uzavrena a znovu objevena byla až v roce 2001 pri archeologickém pruzkumu. Podle jejího objevitele se v ní nachází až 50 000 kosterních pozustatku.

Zdroj: Wikipedia