Kapucínská hrobka - Capuchin Crypt (Brno, CZ)
33U E 617307 N 5449964
V suterénu kapucínského kláštera se nachází mumie kapucínských reholníku a významných clenu šlechtických rodin. / In the basement of the Capuchin Monastery is a funeral room mainly for Capuchin friars.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[CZ]

Hrobka byla založena v 18. století a jejím autorem je pravdepodobne stavitel Moric Grimm, který je zde také pohrbený. Díky dumyslnému systému vzduchových pruduchu byla pohrbená tela prirozene mumifikována. Bratri kapucíni byli pohrbíváni prímo na zem, bez rakve, v prostém rádovém rouchu a s ružencem sevreným v rukách. Dobrodinci kláštera byli pohrbíváni v drevených rakvích. Nejznámejším pohrbeným je pravdepodobne plukovník rakouských panduru baron František Trenck. Hrobka sloužila až do roku 1787, kdy císar Josef II. vydal narízení o zákazu pohrbívání uvnitr mest.

Zdroj a více informací: Provincie kapucínu v CR