Kostel Nalezení svatého Kríže (Brno, CZ)
33U E 617292 N 5449990
Barokní kostel ze 17. století náležící ke klášteru kapucínu. / Baroque Church of the Finding of the Holy Cross from 17th century is part of Capuchin monastery.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[CZ]

Rád menších bratrí kapucínu prišel do Brna v roce 1603. Jejich puvodní kostelík byl zbourán v roce 1643, aby nebyl Švédy použit jako operný bod pri obléhání Brna. Nový kostel byl vystaven v letech 1648-1651 nákladem hrabete Kryštofa Pavla z Lichtenštejna. Budova byla postavena podle italského stylu, architektem byl Ondrej Erna. Kostel je postavený v jednoduchém stylu v souladu se zásadami rádu a návratem k ideálu chudoby. Na terase pred kostelem se nachází šest soch kapucínských svetcu. V suterénu se nachází kapucínská krypta, kde mužou návštevníci obdivovat mumie kapucínských reholníku a príslušníku šlechtických rodin.

Zdroj: Wikipedia