Tvrz Drevcice
Tvrz ze 14.století, dnes zachovalá a udržovaná.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Poznavaci waymark, ktery upozornuje na velmi zajimavou pamatku a moznost prochazky po Drevcicich. Okoli tvrze dnes neni vubec udrzovane, ale i tak stoji za navstevu. Pristup lesikem po vyslapanych cestickach.

DREVCICKA TVRZ

Tvrz lezi pri silnici z Prahy na Brandys nad Labem. Ve zdejsi oblasti patri mezi nekolik malo pamatek, ktere prezily husitskou revoluci, tricetiletou valku a budovani socialisticke spolecnosti.

Vznikla asi kolem poloviny 14. stoleti. Tvrz ve sve dobe tvorila rozsahly obytny i hospodarsky komplex. Tvoril ji nejprve uzavreny areal s mohutnym obytnym tripatrovym palacem. Areal byl postupne obklopen rozlehlym a uzavrenym dvorem se studnou. Stavajici podoba tvrze je vysledkem nekolika etap stavebnich uprav. Stavbu chranil hluboky sraz, prikop se dvema rybniky a ochranu doplnovalo celkove opevneni vesnice.

Prvni pisemna zminka pochazi z roku 1052, kdy tvrz byla majetkem kostela ve Stare Boleslavi. Roku 1332 zde zil Bartho Kokot in Drzewczicz. Asi nejvyznamejsimi obyvateli tvrze byli clenove rodu z Vrabi. Tvrz ziskal v roce 1437 Jetrich Tluksa z Vrabi – v teto dobe je dokonce tvrz uvadena jako hrad. Drzeni tvrze Vrabskymi pany potvrdil kral Jiri z Podebrad a po nem i Vladislav Jagellonsky. Roku 1547 se potomek rodu Jan ucastnil odporu ceskych stavu proti Ferdinandovi I. a stal se zastupcem ceskych stavu. Za toto provineni byl potrestan propadnutim majetku, pokutou a vezenim. Posledni z rodu Vrabskych Hynek zemrel r. 1584 a je pochovan v drevcickem kostele. Pripojenim drevcicke tvrze nejdrive k vrabskemu panstvi a posleze brandyske domene ztratila tvrz svoji rezidencni funkci a zacala chatrat. V dobe tricetilete valky cele Drevcice i tvrz tezce utrpely -r. 1628 byly do zakladu vypaleny, tvrz byla vsak i s dvorem znovu obnovena. V roce 1663 tvrz vyhorela opet a pote jeste jednou v roce 1726, ale v obou pripadech byla uspesne opravena a nadale se tesila dobremu stavu. V 18. stoleti byla tvrz upravena na barokni spychar, pozdeji na sypku.

SOUCASNOST

Nejvyraznejsim pozustatkem puvodni tvrze je v soucasnosti mohutna obvodova hradebni zed se zaoblenymi narozimi. Areal krome hlavni tripatrove budovy dnes dale zahrnuje torzo byvaleho zapadniho kridla a rozlehly dvur se studnou, na ktery navazuje pristupova cesta s barokni branou. Vychodni cast tvrze je obklopena prirodnim parkem se dvema rybniky. Zapadni kridlo tvrze bylo az do poloviny 80. Let XX. stoleti obyvano lidmi. Pri rekonstrukci podlahy v lete 2002 se zjistilo, ze pod podlahou nejvetsi mistnosti se skryva mohutna 23 !!! metru hluboka studna, ve ktere se nachazelo 9m vody.

Interier dnesni tvrze tvori ctyri nadzemni podlazi a klenute goticke sklepeni. Podlazi jsou propojena drevenym schodistem, maji originalni tramove stropy podeprene puvodnimi dubovymi sloupy. Prizemi je vybaveno rohovym krbem, dobovymi stoly a lavicemi. Areal je osvetlen kombinaci svici a louci. Cele zarizeni slouzi jako kopie stredovekeho zajezdniho hostince.

Objekt tvrze je vyuzivan pro poradani spolecenskych akci a jako stredoveka restaurace. Prohlidka povrchu tvrze byva nekdy mozna, pokud je brana k nadvori otevrena. Oteviraci dobu zde zadnou nemaji. Ja jsem si jednou zazvonil a pustili me udelat si fotografie :-)

Accessibility: No access- Private

Condition: Intact