Valašskomezirícský mariánský sloup - Valašské Mezirící, Czech Republic
Valašskomezirícský mariánský sloup
Location: Zlínský kraj, Czechia

Byla privyklá naslouchat každou sobotu litaniím provázeným tóny linoucími se z harmonia, presne tak, jak si to prála její donátorka, jejíž prání meštané plnili i dlouhá léta po její smrti. Kdože to na obcany mesta Valašské Mezirící po staletí takto dohlíží? Panna Maria, stojící na srpku mesíce a oblacích na vysokém sloupu na dolním konci námestí.

Mariánský sloup nechala postavit hrabenka Františka Eleonora rozená Podstatská, manželka Bernarda Ferdinanda z Žerotína. Kdy presne byl sloup vztycen, to nevíme, ale rozhodne to bylo pred šestým cervnem 1680 – to totiž její chot žádá o povolení stavby mariánské kaple v místním farním kostele a píše, že by kapli postavil rád i proto, že jeho paní nechala zhotovit tuto sochu „..a on že nechce zustati ve zbožnosti za ní." Stavba mariánských a morových sloupu se ve strední Evrope rozšírila kolem poloviny 17.století a bývá spojena s vyjádrením díku za ochranu obyvatel pred nejakou hrozbou. Vzorem pro mariánský sloup ve Valašském Mezirící byl barokní sloup zhotovený Janem Jirím Bendlem pro Staromestské námestí v Praze (1650–1652). Tomu byl predobrazem sloup postavený roku 1638 v Mnichove kurfirtem Maxmiliánem I., jako díkuvzdání za zachování mesta behem švédské okupace za tricetileté války.

Mariánská dominanta námestí ve Valašském Mezirící stávala puvodne o kousek níž a byla otocena celem k zámku Žerotínu. Na své dnešní místo byl sloup prenesen a pootocen v roce 1841, kdy získal i nový podstavec. Latinské texty na nem jednak ukrývají v chronogramu datum obnovy sochy a jsou v nem uvedeny i osobnosti, které se o její opravu zasloužily. Další dva texty se váží k svetici (zdrávas z celní strany a prosebná modlitba zezadu). Tak až zas budete nekdy spechat pres mezirícské námestí, venujte jí na oplátku alespon jeden letmý pohled nahoru…

Autor: Kamila Valoušková, historik umení MRV ve Valašském Mezirící - (visit link)
Style: Baroque