Trojpamátník (Anton Kolig, Julius Newald, Alfred Neubauer) - Nový Jicín, Czech Republic
Trojpamátník (Anton Kolig, Julius Newald, Alfred Neubauer) v Novém Jicíne
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

CS:
V rámci mestské slavnosti došlo v roce 2010 v dopoledních hodinách 4. zárí k odhalení tzv. “trojpamátníku“ slavným novojicínským rodákum A. Kolegovi, J. Newaldovi a A. Neubauerowi na ulici Štefánikove v tesné blízkosti objektu CSOB. Autorem díla, který venoval mestu Klub rodáku a prátel NJ, byl známý soucasný výtvarník Mgr. Jan Zemánek. Jako materiál použil k jeho zhotovení nízkouhlíkatou ocel nesoucí název „CORTEN“. Všichni tri rodáci se narodili poblíž tohoto trojpamátníku, který stojí nedaleko místa, kde puvodne stávaly domy techto trí osobností. Alfred Neubauer byl vehlasnou osobností motoristického sportu pred a po 2. svetové válce. Anton Kolig zanechal ve svete výtvarného umení svými pracemi nesmazatelnou stopu. Julius Newald byl nekdejší starosta hlavního mesta monarchie, Vídne. Sousoší zobrazuje tri stylizované chodce bez hlav a rukou a soustredí se na pohyb, vykrocení z rodného mesta do trí stran. V oblasti „hlavy“ je napsáno jméno rodáka a na „hrudi“ cím byl dotycný významný. Dílo je taktéž vyrobeno z cortenu, což je odolná ocel a na ní je tvrdá korozní vrstva, která už dále neoxiduje.

EN:
During city celebrations, which took place at September 4, 2010, the so-called "Trojpamátník" ("Triple-memorial") to famous natives (Anton Kolig, Julius Newald, Alfred Neubauer) of Nový Jicín was unveiled. The author of memorial is well known contemporary artist Mgr. Jan Zemánek. All three natives were born near this monument, which stands near the place where originally stood childhood homes of these three persons. Monument shows three stylized pedestrians without heads and hands and focus on movement, stepping from his hometown on three sides. In the "head" is written the name of native and at "chest" for what was each person significant. Work is also made of Corten steel, which is durable and has hard corrosion layer, which no longer oxidize, on itself.

Zdroj: (visit link) a (visit link) a (visit link)

Nápis/Inscription:
V techto místech stály rodé domy trí význacných osobností.

Klub rodáku a prátel obcanum Nového Jicína
za podpory mesta Nový Jicín
a díky pomoci VOP 025 Nový Jicín, Televize Polar,
Tvarstav Nový Jicín, CSÚ Ostrava
Nový Jicín 2010 / Autor Jan Zemánek

In these places were birthhouses of three prominent personalities.

Club natives and friends to the citizens of New Jicína
with the support of the town Novy Jicin
and with the help of VOP 025 Novy Jicin, Television Polar,
TVARSTAV Novy Jicin, Czech Statistical Office Ostrava
Novy Jicin 2010 / Author Jan Zemánek

Osoby/Persons:
Anton Kolig was an Austrian expressionist painter - more: (visit link)

Julius von Newald was a 19th century mayor of Vienna - more: (visit link)

Alfred Neubauer was the racing manager of the Mercedes-Benz Grand Prix team from 1926 to 1955. - more: (visit link)

Location: Štefánikova