Kostel sv. Bartolomeje - Hodejice, Czech Republic
CZ: Kostel sv. Bartolomeje // EN: Church of St. Bartolomej
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
Kostel sv. Bartolomeje v Hodejicích

Postaven u hrbitova v letech 1882-84 stavitelem Cackou z Lulce. V 70. letech rozšíren P. Fr. Cahou a farníky o dve pole a presbytár. V roce 2000 nové lavice, 2002 opravena fasáda, nový krov a medený plech veže, nová krytina, upraven interiér (dlažba presbytáre, elektro, zpovednice, výmalba).

Plán oprav: predsínka sakristie, omítky ve veži, vodovod.
Patrocinium: 24. srpna

Zasvecení: Sv. Bartolomej, apoštol, patron horníku, rezníku, kniharu, krejcích, vinaru, pekaru, obuvníku, proti nervovým chorobám a kožním nemocem. * v Káne Galilejské v I. stol., jméno Bartolomej (tj. syn Tolmaiuv) uvádejí pouze synoptická evangelia a Skutky apoštolu. S nejvetší pravdepodobností je totožný s Ježíšovým ucedníkem Natanaelem. Podle Eusebia hlásal evangelium v Indii a Arménii, kde také podstoupil mucednickou smrt, když z neho zaživa sedreli kuži. Jeho ostatky se dostaly v 9. století do jihoitalského Beneventa a do Ríma.

EN:
Church of St. Bartolomej Hodejice

Built at the cemetery in the years 1882-1884 from the builder cack Lulec. In the 70s extended Fr. Cahou and parishioners of the two fields and the presbytery. In 2000, new benches 2002 repaired facade, new roof and copper plate towers, new tile, modified interior (tiles presbytery, electro, confessional, painting).

The plan of correction: vestry hall, plaster tower, water.
Patrocinium: August 24

Initiation: St. Bartholomew, Apostle, patron of miners, butchers, bookbinders, tailors, vintners, bakers, shoemakers, against neural diseases and skin diseases. * In Cana of Galilee in the first century AD., The name Bartholomew (ie. The son Tolmaiuv) reported only Synoptic Gospels and the Acts of the Apostles. Most likely is the same as Jesus' disciple Nathanael. According to Eusebius preached the Gospel in India and Armenia, where he underwent martyrdom, though of him alive were raw skin. His remains came in the 9th century to the southern Italian Benevento to Rome.

Source/Zdroj: (visit link)
Type of Church: Church