Liliovník v Novém Jicíne - Nový Jicín, Czech Republic
Liliovník v Novém Jicíne - V Podebradove ulici, v zahrade Blumovy vily
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

CS:
Je to strom, jehož puvod musíme hledat za velikou louží v daleké Severní Americe. Na svém rodném kontinente jej mužeme nalézt bežne ve volné prírode. Patrí do celedi šácholanovitých rostlin. Jméno rodu – Liriodendron je puvodem z rectiny a skládá se ze ze slova „lirio“což oznacuje hudební nástroj lyra a „dendron“ které znamená strom. A opravdu, listy tohoto stromu mají tvar ne nepodobný tvaru lyry. Ceský název je pak lyriovník, liriovník nebo lyrovník. Nejcasteji se používá název liriovník Dalším používaným názvem je liliovník, který vyjadruje souvislost s lilií což je z hlediska názvosloví název vecne chybný. Tento strom a jeho cásti se lilii v nicem specifickém nepodobají a s liliemi nemá nic spolecného. Presto je název platný a široce užívaný. Druhové jméno tulipifera je odvozeno od latinského slova tulipa, které oznacuje tulipán, podle podobnosti kvetu tohoto stromu s kvety tulipánu. Jde o statný listnatý, který v puvodní vlasti dorustá výšky až 57 metru. My si v našich koncinách musíme vystacit s výškou do 40 metru. Koruna je zpocátku kuželovitá, pozdeji vyklenutá s šírkou 10 až 15m. Ve své domovine má v dospelosti casto dlouhý rovný kmen bez vetví a korunou, která zacíná ve výšce 25–30 m. Listy jsou strídavé, dlouhé i široké okolo 10–15 cm, rapíkaté, variabilního tvaru, se ctyrmi až šesti špicatými laloky. Kura je zprvu šedá pozdeji tmave hnedá, ve stárí rozbrázdená. Kvety jsou tvarem podobné tulipánum, velké 3–5 cm; mají šest korunních lístku barvy žlutozelené až žluté (vzácne bílé) s oranžovým vzhuru prohnutým pruhem ve spodní cásti; kališní lístky jsou tri, dolu sklonené, svetle zelené (nekdy i žluté), brzy opadávající; uprostred je velké kuželovité gyneceum, které je apokarpní, složené z mnoha plodolistu, barvy žlutozelené až žluté (vzácne bílé); tycinek je mnoho, blede žluté až žluté. Plody jsou krídlaté nažky, které jsou usporádány do souplodí. Toto souplodí je podobné šišce jehlicnanu, vzprímené, 5–8 cm dlouhé. Liliovník/liriovník je opadavý a patrí mezi rychle rostoucí stromy. Kvete v kvetnu až cervenci, nejdríve po 10 letech. Snáší velké mrazy až okolo – 30 °C. Obsahuje jedovatý alkaloid tulipiferin.

Zdroj: (visit link)

EN:
Liriodendron tulipifera — known as the tulip tree, American tulip tree, tuliptree, tulip poplar, whitewood, fiddle-tree, and yellow poplar — is the Western Hemisphere representative of the two-species genus Liriodendron, and the tallest eastern hardwood. It is native to eastern North America from Southern Ontario and Illinois eastward to Connecticut and southern New York, and south to central Florida and Louisiana. It can grow to more than 50 m (165 feet) in virgin cove forests of the Appalachian Mountains, often with no limbs until it reaches 25–30 m (80–100 feet) in height, making it a very valuable timber tree. It is fast-growing, without the common problems of weak wood strength and short lifespan often seen in fast-growing species. April marks the start of the flowering period in the southern USA (except as noted below); trees at the northern limit of cultivation begin to flower in June. The flowers are pale green or yellow (rarely white), with an orange band on the tepals; they yield large quantities of nectar. The tulip tree is the state tree of Indiana, Kentucky, and Tennessee.

Genus/Species: liliovník tulipánokvětý / Liriodendron tulipifera L.

Height: 85

Girth: 7

Method of obtaining height: Reliable source

Method of obtaining girth: Reliable source

Location type: Other public property

Age: 150

Historical significance:
Tento strom patří k původním výsadbám u Blumovy vily, která je nyní budovou banky. Vyhlášení: Okresní národní výbor Nový Jičín - 13.06.1980

Planter: unknown