Znak mesta Nové Mesto na Morave, Czech Republic
Znak mesta Nové Mesto na Morave na reliéfu sv. Floriána
Location: Kraj Vysočina, Czechia

CS:
Nové Mesto na Morave (nemecky Neustadt in Mähren) je mesto v okrese Ždár nad Sázavou v kraji Vysocina, 10 km východne od Ždáru nad Sázavou, na jižním okraji Ždárských vrchu. Založeno bylo okolo roku 1250 Bockem z Obran, zakladatelem cisterciáckého kláštera ve Ždáre nad Sázavou. Nejvetšího rozkvetu požívalo v dobe renesance za pánu z Pernštejna. Zachovalé historické jádro mesta tvorí mestskou památkovou zónu, kterou doplnuje bohatá socharská výzdoba ulic a námestí od místních rodáku Jana Štursy a Vincence Makovského. Mezi nejvýznamnejší památky patrí katolický kostel sv. Kunhuty, budova staré radnice a zámek.

Do Nového Mesta na Morave, nejvýznamnejšího lyžarského centra Vysociny, se sjíždí každorocne bežecká špicka na závod Svetového poháru Zlatá lyže a nachází se zde také biatlonová strelnice Vysocina Aréna, v únoru roku 2013 se zde konalo Mistrovství sveta v biatlonu 2013, konají se zde i závody horských kol. Okolí mesta je vhodné nejen pro príznivce zimních sportu, v letním období pak nabízí nespocet možností pro peší turisty, cyklisty i rybáre.

Zdroj: (visit link)

EN:
Nové Mesto na Morave is a town in the Vysocina Region in the central Czech Republic. It has about 10,500 inhabitants. The town is a prominent Czech winter sports resort and it hosted the 2013 Biathlon World Championships.

Bearer of Coat of Arms: Town

Full name of the bearer: Nové Město na Moravě

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
Plastika patrona hasičů sv. Floriána

Material / Design: Painting on plaster

Blazon (heraldic description):
Městský znak města Nového Města na Moravě tvoří oválný štít nakoso půlený od pravé horní strany dolů k levé straně, horní polovina je zlatá, dolní červená, dva vinařské nože se stříbrnou čepelí a střenkou v přirozené barvě stojí vedle sebe, jeden na zlatém poli a druhý na červeném poli – ohnutými špicemi nahoru ven, nad noži na zlatém poli je knížecí klobouk, dole mezi střenkami na červeném poli pak sedící, dozadu se ohlížející zlatý lev bez koruny, s pozdviženým jedním ocasem. Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A9_M%C4%9Bsto_na_Morav%C4%9B#Znak

Školní 448, Nové Město na Moravě, 592 31, okres Žďár nad Sázavou