Dum pánu z Lipé - Ivancice, Czech Republic
Dum pánu z Lipé / Pírkuv dum c.p. 196
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Renesancní palác, zvaný též Dum Pánu z Lipé, na západním konci Palackého námestí, sloužící dnes jako mestský úrad. Mladší dvorní k hradbe pristavené krídlo vytvárí s hlavní budovou dvorek dnes parkove upraven (v dobe otevrení radnice volne prístupné).

Dum byl postaven Antoniem Valdim v letech 1607-11 pro ivancického primátora, provazníka Šimona Pírka (traduje se, že prestavbou puvodního stredovekého zemepanského hrádku, objevené stredoveké sklepy pod objektem však jsou v soucasné dobe interpretovány jako zbytky nekolika meštanských obytných domu z 15. – 16. stol., což umístení hrádku v této poloze témer vylucuje). Nekdy pred rokem 1622 jej údajne získal a dostavel majitel ivancického panství Pertold Bohosud z Lipé; nekdy jsou však znaky pánu z Lipé ve výzdobe budovy vysvetlovány pouze jako dukaz Pírkovy loajality k vrchnosti. Patrne na prelomu 17. a 18. stol. získalo palác mesto. Prípadná úcast Pertolda z Lipé na dostavbe paláce je jedním z mnoha otazníku kolem této budovy, je však velmi pravdepodobná. Do roku 1883 v nem byla kasárna, pozdeji škola, od roku 1945 zde radnice.

Zdroj: (visit link)
Date of origin:: 1607-11