Kaple Nejsvetejší Trojice - Ivancice, Czech Republic
Kaple Nejsvetejší Trojice v Ivancicích
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Na vrchu Réna existovalo již v 9. stol. hradisko zvané Na Ivani, po jehož definitivním znicení Vladislavem II. vznikla ve 2. pol. 12. stol. pod kopcem na trase dálkové Libické cesty z Moravy do Cech nová osada, která se rychle rozrustala. Na poc. 13. stol. se staly Ivancice královským mestem a od r. 1461 patrily pánum z Lipé. V 16. stol. se staly duchovním strediskem Ceských bratrí. V této dobe byl za hradbami na SV strane mesta vybudován hrbitov, který nahradil starší u kostela P. Marie na námestí.
Na náklady Pertolda V. z Lipé byla na hrbitove v r. 1560 vybudována kaple Nejsvetejší Trojice. Puvodne byla katolická, ale v l. 1581–1622 sloužila k bohoslužbám sboru švýcarských bratrí z Nemecka. Hrbitov byl podle pametní desky v r. 1837 zrušen a rok nato byla ke kapli pristavena hranolová vež se schodištem a hudební kruchta, vše na náklady Karla z Lichtenštejna. Památka se ze hrbitovní kaple zmenila v kostelík. Do veže byl prinesen zvon z r. 1507. V r. 1925 byla plocha bývalého hrbitova rozparcelována na výstavbu domu a cást upravena na park. R. 1923 byl na jeho dnešním okraji postaven pomník padlým z Ivancic za 1. svetové války.
Kaple je približne orientována podélná jednolodní stavba s odsazenou apsidou, s lodí obdélníkového pudorysu a s hranolovou veží predstupující v ose Z prucelí. V hladkých fasádách byla prolomena úzká okna s pulkruhovým záklenkem a zkosenými hranami ostení. Vstup do kaple vede podvežím zaklenutým plackou mezi pasy. Nad vstupním otvorem se nachází kamenná deska obsahující pametní nápis s letopocty 1560 a 1838 v chronogramech. Z podveží vede do lodi renesancní portál s pulkruhovým záklenkem, který má melce profilované kamenné ostení. Náleží k nemu tympanon s reliéfním znakem pánu z Lipé, druhotne osazený na vnejšku jižní zdi lodi. Apsida je zaklenuta konchou, lod valene s dotýkajícími se výsecemi.
Edikulový oltár umístený v kapli pochází podle zaniklého nápisu na jeho zadní z r. 1655. V 18. stol. byl oltár opraven a doplnen a pravdepodobne r. 1880 premaloval Alfons Mucha obraz sv. Trojice. Cenné jsou ctyri cínové oltární svícny, ve veži je zavešen zvon z 2. pol. 18. stol. s vlysem krácejícího ptáka.

Zdroj: (visit link)

EN:
In 1560 was built a new cemetery. However, the chapel was built almost 300 years later, in 1838 by Charles of Lichtenstein. The bell, which was transferred here dates from the year 1507. Initially, place in a chapel was mentioned for worship of Catholics, but in the years 1581 to 1622 was one of the preachers of the German choir "Swiss Brethren".