Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Ivancice, Czech Republic
Kostel Nanebevzetí Panny Marie / Church of the Assumption of the Virgin Mary
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kostel Nanebevzetí Panny Marie je rímskokatolický chrám ve meste Ivancice v okrese Brno-venkov. Je chránen jako kulturní památka Ceské republiky.

Ivancický kostel je poprvé prímo zminován v roce 1239. Zrejme ješte na konci 13. století bylo zahájeno budování nového chrámu, jehož stavba byla v roce 1304 byla vypálena. Po roce 1312 bylo v prestavbe pokracováno, vzniklo soucasné gotické knežište ukoncené polygonálne. V této dobe byla zrejme zahájena také stavba mestské strážní veže, která byla dokoncena ve druhé polovine 14. století. Lode kostela byly staveny od prelomu 14. a 15. století. Nejdríve vznikla hlavní lod (z režných cihel a tvarovek) navazující na vež, teprve asi od 70. let 15. století bylo zahájeno budování obou bocních lodí (z lomového kamene). Tehdy také byla postavena sakristie (v záveru severní lodi) a byla zaklenuta hlavní lod. Ve druhé polovine 16. století byla vež zvýšena o obytné patro a následne vznikl ochoz a zdený útvar se strechou. Pri požáru v roce 1763 bylo poškozeno knežište, které bylo poté barokne upraveno a dostalo novou klenbu. Poslední vetší stavební úpravy chrámu probehly v letech 1946–1950, kdy byla podle projektu architekta Klaudia Madlmayera ve zdech hlavní lodi, nad bocními lodemi, jejichž strechy musely být upraveny, vytvorena okna románského tvaru. K dalším pracím patrila nová strecha a vyzdené štíty severní a jižní predsíne.

Zdroj: (visit link)

EN:
Ivancice is a town in the South Moravian Region of the Czech Republic, 21 km south-west of Brno. Ivancice was first mentioned in 1221, and from 1288 it had the status of a royal town.

A dominant feature of Ivancice is without a doubt the Gothic parish Church of the Assumption of the Virgin Mary with high tower, finished by a unique Renaissance top with gallery.

Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1239

Age of Church building determined by?: Other reliable source