Gotické opevnení - Policka, Czech Republic
Gotické opevnení / Ring of the town walls
Location: Pardubický kraj, Czechia

Gotické opevnení

Archeologický výzkum provádený v roce 1991 zjistil, že prvotní opevnení Policky bylo tvoreno nevýrazným, asi 1 metr vysokým a 4 m širokým valem, který byl ponekud za svým vrcholem smerem k mestu opatren drevenou kulovou hradbou. Pred tímto valem byl nepochybne príkop vzniklý vybráním zeminy k navršení valu; príkop však vzhledem k velikosti valu nemohl být príliš hluboký ani široký.

Opevnení, v podobe v jaké je známe dnes, bylo budováno polovine 14. století. Hlavní hradba má šírku 2,5 metru, její jádro je z litého opukového zdiva (kamenné rovnaniny prolité rídkou maltou), obe venkovní strany jsou vyzdeny z tvrdého kamene. Puvodní výška hradeb byla 10 metru, ve výšce 8 metru zdivo na vnitrní strane ustupovalo, címž vznikl ochoz, chránený zdí s cimburím. Celý 1220 metru dlouhý hradební okruh byl zesílen 19 pulválcovými baštami vyzdenými do výšky 14 m s celkovou výškou 22 m. Parkánová zed - predsunutá 9, na jihu 7 m pred hlavní hradbu - byla vysoká asi 4 m a plnila funkci mechanické prekážky. Pred parkánovou zdí byl zhruba 14 m široký vodní príkop chránený valem s palisádou. Vstup do mesta umožnovaly ctyri, dávno však již zborené, brány - Litomyšlská (název je doložen k roku 1462, zborena v roce 1843), Limberská (název doložen k roku 1468, zborena 1835), Kamenecká (název doložen k roku 1593, zborena 1836) a Starohradská (název doložen k roku 1590, zborena 1838). Ze trí forten, užších pruchodu v hradbách, je puvodní pouze jedna, a sice v ulici Komenského, fortna v ulici Fortna je z doby pozdejší a v ulici Hradební byla proražena dokonce až v roce 1890. Zhruba o sto let pozdeji, za panování krále Jirího z Podebrad, došlo ke stavbe ctyr barbakanu opatrených padacím mostem a predsunutých pred brány; v prízemí mely strílny pro rucní zbrane, v patre pak pro lehká dela (tarasnice). Barbakany takto posilovaly obranu nejen bran, ale i celého opevnovacího systému, zesíleného navíc vyhloubením druhého 16 m širokého vodního príkopu, napojeného na jihozápade a jihovýchode na stávající Synský rybník chránící mesto od jihu.

Význam opevnení však od konce 16. století postupne klesal a definitivní zánik jeho funkcnosti prinesly zmeny válecné techniky ve tricetileté válce.
Dochovanost policských hradeb je v Ceské republice výjimecná; srovnatelné je snad pouze pozdne gotické opevnení Kourimi. Od roku 1973 procházejí hradby postupnou obnovou.
Siluetu již nefunkcních hradeb doplnily pocátkem 19. století domky mestské chudiny, vestavené do prostoru mezi hlavní hradbu a parkánovou zed. Vetšina této pauperitní zástavby byla stržena pri asanacích se zahájením obnovy hradeb. Nekolik domku - od základu rekonstruovaných - na severovýchodním úseku v ulici, príznacne zvané “Na bíde”, se pokouší dokumentovat její vzhled.

Zdroj: (visit link)

Ring of the town walls

1220 metres long, and strengthened by 19 semi-cylindrical bastions, the town walls are amongst the best-preserved fortification walls in central Europe.