Panna Marie - U obrázku, Radostice, Czech Republic
Panna Marie v altánu U obrázku
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Prastarý les Bucín si v minulém století oblíbil jeden brnenský obcan pan Vostrcil, který zde na kmen staré lípy pripevnil obrázek Panny Marie a udelal tu malou lavicku. Od té doby se tu ríkávalo „U obrázku“, pozdeji i „U altánku“. Na tomto míste se v roce 1945 objevilo sedm bronzových podkov zalitých do betonové desky s doprovodným textem, že tyto podkovy zde byly zakopány v dobe okupace v roce 1939, aby prinesly tolik vytouženou svobodu. Pan Vostrcil vsadil také do hliníkového rámu text týkající se starého hradu, který poblíž podle povestí kdysi stával. Hrad na kopci Skalka údajne rozboril Jan Žižka, když tudy táhnul na Slovensko. Zbytky mohutných valu se na tomto míste zachovaly i do dnešní doby (kóta 331). Zda-li opravdu na tomto míste stávával hrad nebo kamenná tvrz, to nám již nikdo presne nepoví. Podle povesti tudy cestou z Ivancic do Brna procházel biskup Jednoty bratrské Jan Blahoslav.
Doporucená a prímo výletní je dostupnost na toto místo po cervené z vlakového nádraží Radostice. Za velmi vhodné považujeme cestovat vlakem, spojení je prijatelné jak ze smeru z Brna, tak ze smeru Moravské Bránice. Neboli auto nechte doma. Pokud považujete za nevyhnutelné se priblížit ke keši autem, zaparkujte na uvedeném míste a jdete pešky smer vlakové nádraží až natrefíte na cervené znacení smer Ivancice pod železnicní tunel. Asi 200 m od pokladu se nachází zpevnená cesta, která vede pres Bucín.

Zdroj: (visit link)

CZ:
Panna Marie je manželka tesare Josefa z Nazareta, je podle krestanské víry matkou Ježíše Krista, druhé božské osoby a syna Boha Otce.

Zdroj: (visit link)

EN:
The Virgin Mary is the wife of Joseph the carpenter of Nazareth, according to the Christian faith, the mother of Jesus Christ, the second person and the divine son of God the Father.

Associated Religion(s): roman-catholic

Statue Location: U obrázku