Hugova hut - Jedovnice, Czech Republic
CS: tabule popisujici Hugovu hut // EN: Table describing the history Hugova hut
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Hut byla založena roku 1746 hrabetem Antonínem Salmem v míste dnešní pily v Jedovnicich. Jednou z hlavních pohnutek její výstavby byla snaha upotrebit velké množství dreva po velkých polomech z roku 1739.
Soucástí hute byly dve kuplovny a slévárny. Odpadní materiál po zpracování rudy - struska - byl vyvážen na haldu ve žlíbku u rudického propadání, který dodnes nese název "Ve Struskách". V roce 1812, kdy byla težba a zpracování železné rudy na vzestupu, se vytežilo a zpracovalo 27000 vídenských centu rudy. Hut vyrábela šedou litinu a v menší míre i další druhy železa. Pri dvacetipetitýdenním rocním provozu hut zpracovala asi 2000 centnýru = 112tun železa.
Hut zanikla koncem 19. století po ukoncení težby železných rud. Posledním zbytkem huti je operná kamenná zed nad levým brehem Jedovnického potoka. Ve zdi je patrný otvor tunelu - podzemního náhonu, kterým byla do huti privádena voda z rybníka Floriánek. Ústí rucne ražené štoly dlouhé nekolik desítek metru mužeme spatrit v blízkosti stavidlového uzáveru. vodou bylo poháneno strojní zarízení hute a hamru.

EN:
Hut was founded in 1746 by Count Anthony sallam in place today saw the JEDOVNICE. One of the main motives of its construction was to employ large quantities of wood after a major windfall from the year 1739th
Part of the smelters were two cupola furnaces and foundries. The waste material after processing ore - Slag - was balanced on a heap of žlíbku at Rudice Sink, who still bears the name "in slags". In 1812, when the mining and processing of iron ore to rise, mined and processed ore 27000 Viennese cents. Hut producing gray cast iron and to a lesser extent also other kinds of iron. When dvacetipetitýdenním annual operating smelter processed about 2,000 centnýru = 112 tons of iron.
Smelting plant closed at the end of the 19th century after the mining of iron ore. The last remnants of the smelter retaining stone wall above the left bank of the brook as. The wall is visible opening of the tunnel - an underground flume, which was fed into the smelter water from the pond Floriánek. Usti manually mined tunnel several meters long can be seen near the gate valve. Water was driven by machinery and iron smelters.
Group that erected the marker: Jedovnice

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: