Budatín (Žilina, Slovakia)
34U E 335115 N 5456149
Strážný hrad z druhé poloviny 13. století na soutoku rek Váh a Kysuca. / Guarding castle from second half of the 13th century near the confluence of the Kysuca and the Váh.
Location: Žilinský kraj, Slovakia

[CZ]

Hrad byl postaven na strategickém míste poblíž brodu, kde se vybíralo clo. Jeho základ tvorí mohutná kruhová obytná vež v kamenném opevnení, která se zachovala dodnes. Ve 14. století získal puvodne královskou pevnost do svého majetku Matúš Cák, který pristavil obytný palác v prostoru opevnení. V roce 1487 se stal majitelem Gašpar Suno a jeho rod vlastnil hrad až do roku 1798. Hrad byl postupne prestaven na renesancní šlechtické sídlo. Za revoluce v letech 1848-1849 císarští vojáci v lednu 1849 hrad podpálili. Nicivý požár vážne poškodil stavební konstrukce a vnitrní vybavení hradu. V roce 1870 byl hrad cástecne opraven a následne využíván jako kasárna. Poslední velká stavební úprava byla provedena v letech 1922-1923 a dala hradu dnešní vzhled.

Na prelomu 50. let 20. století probehla památková obnova hradu. V soucasnosti je pro návštevníky zprístupnena expozice ve veži. Více informací k prohlídce je na stránkách Povážského muzea.

Zdroj: Wikipedia
Accessibility: Partial access