Kostel svatého Jakuba Vetšího - Church of St. James the Greater, Policka, CZ
33U E 591077 N 5507543
Kostel známý hlavne jako rodište Bohuslav Martinu, který se narodil v kostelní veži. / Birthplace of czech Czech composer Bohuslav Martinu, who was born in church tower.
Location: Pardubický kraj, Czechia

[CZ]

První kostel byl v Policce postaven pravdepodobne krátce po založení mesta v roce 1265. Na jeho míste byl ve 14. století založen nový, v 17. století barokne upravený. Pri velkém požáru v Policce byl natolik poškozen, že bylo rozhodnuto o jeho stržení a stavbe nového kostela. Ten byl postaven v letech 1853-65 v novogotickém slohu podle plánu inženýra Antonína Vacha z Pardubic. Slavnostne vysvecen byl 30. cervence 1865. Ve veži kostela se 8. prosince 1890 narodil známý ceský hudební skladatel Bohuslav Martinu.

Zdroj: Mesto Policka
Type of Church: Church