Policka z veže kostela - Policka from church tower, CZ
33U E 591085 N 5507548
Výhled z 36 metru vysoké veže kostela svatého Jakuba. / View from 36 meters high tower of Church of St. James.
Location: Pardubický kraj, Czechia

[CZ]

Puvodní kostel pocházel pravdepodobne z roku 1265, kdy bylo Premyslem Otakarem II. založeno i mesto Policka. V roce 1845 vyhorel jako témer celé mesto a na jeho míste byl postaven nový v novogotickém stylu. Kostel je slavný hlavne jako rodište hudebního skladatele Bohuslava Martinu. Ten se narodil 8. prosince 1890 v malé svetnicce ve veži a žil zde až do svých 11 let. Jeho otec zde totiž vykonával práci povežného, který natahoval vežní hodiny, zvonil klekání a držel stráž pred požárem. Výstup na vež, jehož soucástí je i návšteva rodné svetnicky Bohuslava Martinu je možný jen s pruvodcem. Vstupenky je nutné zakoupit v Centru Bohuslava Martinu, Šaffova ulice.

Zdroj a více informací: Centrum Bohuslava Martinu
City Name: Polička