Batuv mrakodrap - Bata's Skyscraper (Zlín, CZ)
33U E 693583 N 5455667
Slavná "jednadvacítka". Dríve sídlo Batových obuvnických závodu a nyní sloužící jako budova Krajského úradu. / Famous Building No. 21. It was the administration building of the shoemaking factory Bata Shoes. Now it is headquarters of the Zlín Region.
Location: Zlínský kraj, Czechia

[CZ]

Mrakodrap má 17 pater a merí 77,5 metru. V roce 1938, kdy ji nechal postavit Jan Antonín Bata podle návrhu architekta Vladimíra Karfíka, se jednalo o druhou nejvyšší budovu v Evrope. Pojmenování "jednadvacítka" vychází z amerického stylu císlování, kdy první císlo (2) oznacuje radu od výhodu k západu a druhé císlo (1) radu od severu k jihu. Celkové náklady na stavbu cinily 8 810 410 Kc. Pohyb po budove zajištovaly 4 klasické výtahy a výtah typu páternoster s 31 kabinkami. Technickou raritou je Batova kancelár, která se nacházela vy výtahu, který se mohl pohybovat mezi patry. V listopadu 1944 mrakodrap zázrakem unikl bombardování Zlína. Po rekonstrukci v roce 2004 se stal sídlem Krajského úradu Zlínského kraje a financního úradu. V prízemí se nachází prostory se stálou expozicí. V roce 2000 byla budova zarazena mezi osm nejvýznamnejších památek ceské architektury 20. století.

Zdroj : Wikipedia