Zlín, Czech Republic
Zlínská radnice z roku 1923 na Námestí Míru. / City hall from 1923 at square in Zlín.
Location: Zlínský kraj, Czechia

[CZ]

O meste

První písemná zmínka o osade Zlín pochází z roku 1322, kdy jej koupila královna Eliška Rejcka a venovala brnenskému klášteru. Ješte v 19. století se Zlín nijak výrazne nelišil od sousedních valašských stredisek a pocet jeho obyvatel nepresahoval 3000. Zlom prichází až v roce 1894, kdy zde zakládá svou obuvnickou firmu Tomáš Bata. Firma prosperuje a do Zlína se stehují lidé z celého Ceskoslovenska. V roce 1938 je již pocet obyvatel vyšší než 34 000. Tomáš Bata zastával od roku 1923 až do své smrti pri letecké havárii v r. 1932 úrad starosty Zlína a cílevedome budoval moderní mesto. Zlín se mohl pyšnit mnoha svetovými nej. Napríklad nejvetším obchodním domem, hotelem ci kinem. Nejslavnejší stavbou je však bezpochyby Batuv mrakodrap neboli jednadvacítka. V roce 1945 byly Batovy závody znárodneny a v roce 1945 mesto prejmenováno na Gottwaldov. K puvodnímu názvu se mesto vrátilo až v roce 1990.

V soucasnosti má Zlín kolem 75 000 obyvatel a je významným prumyslovým, obchodním a kulturním centrem východní Moravy.

O radnici

Puvodní zlínská radnice byla postavena v roce 1586 v renesancním slohu. V roce 1921 vyhorela a na jejím míste byla postavena nová podle návrhu architekta Františka Gahury. Ta byla dokoncena v roce 1923 a v roce 1936 dostavena do dnešní podoby.

Zdroj: Wikipedia

[EN]

About Zlín

Zlín is a city in the Zlín Region, southeastern Moravia, Czech Republic, on the Drevnice River. The development of the modern city is closely connected to the Bata Shoes company and its social scheme, developed after the First World War.

About city hall

Original renaissance city hall in Zlín was built in 1586 and buirnt in 1921. New was built according winner of competion - architect František Gahura.

Source: Wikipedia
Name: Magistrát města Zlína