This waymark has been archived.
Sultan Ahmet Moskee - Zaandam
Posted by: Groundspeak Premium Member dapastni
N 52° 26.369 E 004° 51.242
31U E 626024 N 5811536
Sultan Ahmet Moskee in Zaandam
Waymark Code: WMN99G
Location: Noord-Holland, Netherlands
Date Posted: 01/24/2015
Views: 5

In 1960-61 kwamen de eerste gastarbeiders naar Zaandam. Ze werkten in fabrieken en verbleven in kampen die voor hun bestemd waren. Aanvankelijk bidden ze individueel in hun kamers. Na een tijdje maakten ze gebruik van een van de kamers als ‘mescid’ (gebedsruimte; ook wel ‘klein moskee’ genoemd). Tussen de gastarbeiders zaten ook imams die niet officieel imam waren. Vooral tijdens de ramadan werd er veelvuldig gebruik gemaakt van ‘mescid’. De ‘mescid’ werd te klein voor de gastarbeiders. In 1968 hebben ze een gebedsruimste gekregen in het gebouw van het toenmalige Centrum voor Buitenlanders. Ook deze ruimte was voor hun niet voldoende. In deze ‘mescid’ gaf de heer Ismet Koca de kinderen Koranles.



Het bidden in kamp-ruimtes heeft tot 1977 geduurd. In 1977 heeft de gemeente Zaanstad hen een schoolgebouw in Kogerveld toegewezen. De gastarbeiders konden voortaan daar hun gebedsverplichtingen uitoefenen. Hierop volgde de oprichting van de eerste Turkse Islam Stichting op 15 juni 1978. De oprichters van de stichting waren: Ismail Akpinar, Omer Aslan, Hikmet Aydin, Ismet Güngör,Mehmet Polat, Hüseyin Yildiz en Necati Yildiz.



In 1978 kreeg de moskee zijn eerste officiële imam, de heerOsman Aldemir die hen door de afdeling Religieuze Zaken van het Turks Consulaat werd toegewezen. Hij zou echter slechts tijdens de ramadan dienst draaien. Men heeft één jaar gebruik gemaakt van het gebouw. Met de komst van de toenmalige voorzitter van Religieuze Zaken, de heer Tayyar Altikulac, in Amsterdam vroegen de stichtingen en kleine moskeeën hem om een officiële imam in vast dienstverband. In oktober 1979 trad dan ook de eerste formele imam, de heerIsmet Sahin, in dienst voor een periode van vier jaar.



In de Poelenburg werden twee barakken gehuurd voor een bedrag van Fl. 17.000,- per jaar, voor de duur van 85 jaar. Een tijd later kocht de moskee het L-vormige gebouw, dat naast de twee oude barakken lag voor een bedrag van Fl, 105.000,-. In 1983 keerde de eerste imam terug naar Turkije en zijn plaats werd ingenomen door Sidki Sever. De imam Sidki Sever was in dienst van 1983 tot 1987. Na een periode van 9 maanden zonder imam, kreeg de moskee, de derde officiële imam, de heerAbdulkadir Topuz. In 1990 verkocht de gemeente aan het bestuur van de moskee, ook het stuk grond, van 3200 m2, waar het gebouw op stond. Daarmee behoorde het gebouw met grond en al bij de moskee, waarna de moskee werd overgedragen aan deIslamitische Stichting Nederland.



Ondertussen werden er plannen gemaakt voor een nieuwe moskeegebouw met een cultureel centrum. Het ontwerp is door de architect, de heer Bedri Sevincsoy, gemaakt. Het ontwerp van de moskee was af, maar de hoeveelheid grond (3200m2) was niet genoeg voor dit ontwerp. Hierdoor besloot het bestuur nog een stuk grond van 2040 m2 erbij te kopen. Op 28 mei 1993 heeft de Turkse ambassadeur, de heer Zeki Celikkol en de consulent van deIslamitische Stichting Nederland, de heer Fahri Demir, samen de eerste paal van de fundering de grond in geslagen. Eind 1993 had de imam Abdulkadir Topuz zijn dienst voldaan en keerde terug naar Turkije. Totdat er een nieuwe imam kwam, heeft de heer Cevdet Keskin, die tevens bij de Islamitische Stichting Nederland(ISN) werkte, als plaatsvervangende imam opgetreden. In september 1994 trad de vierde imam in dienst. Inmiddels was de bouw van de nieuwe moskee in volle gang.



Op 27 november 1994 werd de moskee met een prachtige ceremonie geopend door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, de heerDijkstal, de voorzitter van Religieuze Zaken de heer M. Nuri Yilmaz en de voorzitter van het departement Buitenlandse Betrekkingen, de heer Hamdi Mert, en de heer Arif Soyturk werden omringd door een grote Turkse en Nederlandse menigte.

informatie van: www.sultanahmet.nl
Type: Current mosque

Address:
Sultan Ahmet Moskee Poelenburg 156 1504 NH Zaandam


Website reference (required if no minaret or 2nd photo): [Web Link]

Visit Instructions:

Posting a photo of your visit is strongly encouraged but not required. There is NO requirement that you enter inside the mosque as some mosques may not allow this. Please refrain from taking pictures inside the mosque if it is not permitted by the management and generally have respect for the reliqious nature of the site.
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Mosques
Nearest Geocaches
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
Date Logged Log User Rating  
dapastni visited Sultan Ahmet Moskee - Zaandam 01/25/2015 dapastni visited it