Mandø Kirke - Mandø, Denmark
32U E 470654 N 6125162
Kirken på den lille vadehavsø Mandø blev bygget i 1639 - The church on the little island Mandø was built in 1639
Location: Denmark

"Mandø Kirke på vadehavsøen Mandø vest for Ribe fra 1639 (restaureret 1727), er en langhusbygning af munkesten, med et vest for liggende våbenhus fra 1792. Kirken og kirkegården ligger på et værft, for at at sikre den under højvande.

Mandø Sogn er et af de mindste i landet. Kirkehandlingerne varetages af præsten i Vester Vedsted.

1340 blev den daværende Mandø Kirke optegnet i en oversigt over kirker i Ribe Stift. I 1558 hærgede en voldsom stormflod og kirken på Gammel Mandø forsvandt fuldstændig ved stormfloden, ikke engang soklen lod stå tilbage og i stedet opførtes en ny på Ny Mandø i 1570. Den 11. oktober 1634 blev store dele af øen oversvømmet, men ingen mistede livet, kun kirken blev igen ødelagt og i 1639 blev den istandsat. Den nuværende kirke er bygget 1727 og restaureret 1959 og kan rumme ca. 150 personer.

Den tårnløse lille kirkes våbenhus fra 1792 har to hoveddøre som bruges alt efter hvilken vindretning der er. Vest for kirken står klokkestabelen, der er fra 1939. Klokkens alder er ukendt. Efter indskriften er den støbt i Hamborg. På kirkegården rejstes der 1950 en mindesten for de sømænd, der omkom i det fremmede. Muren omkring kirken er bygget 1973

I kirkens loft ses svedehullerne, der optog den em. som opstod i gamle dage, når mennesker skulle være i den ofte ikke opvarmede kirke

Altertavlen er en kopi af Joakim Skovgaards maleri "Jesus med røveren i Paradis". Originalen hang kun få år i kirken, men på grund af at den blev udsat for fugt, befinder den sig nu på Den Hirschsprungske Samling i København. Alterkalk og alterdisken fra 1686 er af sølv (alterdisken er et fad til at lægge nadverbrødet på) og stagerne fra 1739. Messingfadet fremstiller spejderne i Kana. Nadverbilledet i nærheden af prædikestolen, stammer fra Ribe Kloster.

Prædikestolen kom også fra Ribe Kloster i 1826 og viser Bebudelsen, Kristi fødsel og Korsfæstelsen.

Den romanske døbefont af granit stammer måske fra den gamle kirke på Gl. Mandø.

De tre gamle træfigurer på bagvæggen stammer formodentlig fra den tidligere kirke på på Gl. Mandø, da det er konstateret, at de har ligget i saltvand.

De 10.000 år gamle rensdyrtakker, som hænger på den ene sidevæg er fundet vest for Koresand, vidner om en tid med et andet klima, hvor det nuværende Vesterhav var fastland.

De fire kirkeskibe minder om, at mange af øens beboere tidligere var søfolk. Orlogsskibet Tre Kroner er fra før 1768, de tre andre er fra 1800-tallet, 1939 og 1947. Kirkens orgel er fra 1976."
Kilde: wikipedia.dk