Romeinse Put - Venray, Netherlands
32U E 293340 N 5710310
[NL] Reconstructie van een opgegraven Romeinse Put van 230 na Chr. vlak naast de A73. [EN] Reconstructing of an excavated Roman Pit from 230 AD next to highway A73.
Location: Limburg, Netherlands

Over de locatie:

Reizigers die 1800 jaar geleden hier stonden, zagen een klein dorp. Een stenen gebouw in Romeinse stijl werd omgeven door houten boerderijen en stallen. De eigenaar was een herenboer van Keltische of Germaanse afkomst. slaven en knechten werkten op zijn akkers, waar graan werd verbouwd voor de Romeinse legioenen. De Romeinen waren gelegerd in fronten langs de Rijn, die de grens vormde tussen het Romeinse Rijk en Germanië. De herenboer was goed bevriend met de Romeinen en imiteerde hun levenswijze. Hij kocht luxe goederen in Noviomagus (Nijmegen) en had daar misschien wel een huis. Romeinse officieren kwamen hier om zonen uit het dorp in te lijven bij de Romeinse hulptroepen.

Opgravingen:

Omdat deze plek dicht bij een beek ligt, hebben hier vroeger vaak mensen gewoond. Amateurarcheologen hebben bijlen en pijlpunten uit de Steentijd (3000 jaar voor Christus) gevonden. Bosarbeiders ontdekten in 1932 urnen uit de Romeinse Tijd. De doden waren op een brandstapel verbrand en hun as was in potten begraven. Voordat de autoweg werd aangelegd, zorgde Rijkswaterstaat er voor dat archeologen hier konden opgraven.

Vondsten:

Op een diepte van een meter werden sporen gevonden van huizen. Daarbij lagen resten van voorweren, zoals scherven van kookpotten, kannen en drinkbekers. Ook waren metalen voorwerpen zoals een ijzeren slagersmes en bronzen knoppen bewaard gebleven.

Romeinse Put:

Tussen de huizen lag een grote waterput, gemaakt van eikenhouten planken. In de put werd o.a. een leren schoen gevonden. De boom waar de put van gemaakt was, is in 230 na Chr. gekapt. Enige tijd daarna, in een tijd van oorlog of hongersnood is het dorp verlaten. Van de Romeinse Put is een reconstructie gemaakt op de plaats waar deze gevonden is. Deze reconstructie ligt op de Parkeerplaats van Verzorgingsplaats de Romeinse Put welke te bereiken is via de A73.

Verzorgingsplaats Romeinse Put:

Verzorgingsplaats Romeinse Put is een verzorgingsplaats aan de A73 Venlo-Nijmegen tussen afrit 9 en 10 nabij Venray. De verzorgingsplaats is vernoemd naar een houten Romeinse put die tussen 1988 en 1994 door archeologen is gevonden. In deze periode werd het gehele noordelijke tracé van de toen in aanleg zijnde A73 onderzocht, waarbij naast de put ook andere vondsten werden gedaan uit de Romeinse tijd. Bij de verzorgingsplaats is een bord aanwezig waarop meer informatie over de put en de omgeving te vinden is. Ook is er een soort reconstructie van de houten put te vinden. Verzorgingsplaats Romeinse Put is met een voetgangerstunnel verbonden met de tegenoverliggende Verzorgingsplaats De Wuust.

Bron: Wikipedia & Infobord bij de Romeinse Put

Most Relevant Historical Period: Roman Empire > 27 B.C.