Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metodeje, Velehrad, CZ
33U E 674804 N 5441731
Jeden z nejvýznamnejších poutních kostelu v Ceské republice. / One of the most important pilgrim church in Czech Republic.
Location: Zlínský kraj, Czechia

[CZ]

Bazilika je soucástí Velehradského kláštera, který založil moravský markrabe Vladislav Jindrich a byla vysvecena na pocátku své výstavby 27. listopadu 1228 olomouckým biskupem Robertem.

Soucasnou podobu získal klášter na prelomu 17. a 18. století, po požáru v roce 1681. Hlavním architektem byl Švýcar Giovanni Pietro Tencalla. V roce 1927 byl papežem Piem XI. kostelu udelen titul papežské baziliky menší, aby tak zduraznil cyrilometodejský význam Velehradu. Ze stejných duvodu venoval v roce 1985 papež Jan Pavel II. Velehradu zvláštní vyznamenání - Zlatou ruži.

Zdroj: Wikipedia
Type of Church: Basilica