Aliancni erb rodu Slavatu&Zerotinu - Kosumberk, Czech Republic
Aliancní erb rodu Slavatu a Zerotinu nad vstupní branou hradu Kosumberk.
Location: Pardubický kraj, Czechia

Slavatové z Chlumu a Košumberka (též Slawatowé) jsou starý ceský panský rod, který povýšil až do hrabecího stavu. Jméno odvozovali od hradu Chlumu u Cáslavi a hradu Košumberka na Chrudimsku.
Jako první predek rodu se uvádí jakýsi Bleh, který žil na prelomu 11. a 12. století[1]. Jeho synem byl Zdeslav a jeho zase Bleh Velký recený z Trebušova a v letech 1176–83 správce hradu litomerického. Mel ctyri syny. Bleh, spríznený s Hroznatou, zdedil po nem Blehov, dále Zdislav, který zdedil s bratry Stolinky, pak Bun, který prodal Boušovice a nakonec Milota. Po presídlení z Litomericka na Cáslavsko lze sledovat presnou posloupnost rodu. Pozdeji získali Podhorany, Damírov a další panství ve východních Cechách.
Pocátkem 18. století rod vymrel.

Zdroj: (visit link)

Žerotínové (též Zierotinové) byl významný moravský šlechtický rod s pozdejší ceskou vetví.
Puvodem stará moravská vladycká rodina byla roku 1478 povýšena do panského stavu a v roce 1706 císarem Josefem I. do ríšského hrabecího stavu (pro zeme Koruny ceské potvrzen 1712). Jejich puvod je odvozován od Bluda z Bludova, který byl makrabecím purkrabím v Prerove. Psal se podle vsi Bludov, kterou založil približne 4 km jihozápadne od mesta Šumperku. Tuto ves a zdejší panství Zierotinové nekolikrát ztratili, ale vždy ji znovu získali do svého vlastnictví, a zdejší zámek zustal sídlem rodu až do 20. století. Svého zenitu rod dosáhl na prelomu 16. a 17. století v osobách bratrancu Karla st. a Ladislava Velena, vudcích osobností moravských protestantu. Posledním mužským clenem rodu byl Ladislav ze Zierotina (1912–1985).

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family