Chapel of the Virgin Mary - Pec pod Snezkou, CZ
Kaple Panny Marie z r 1888 na parkovisti cestou k lanovce na Snezku.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

ENG:
The inscription above the entrance tells us that it was built in 1888. The chapel was built by Albert Buchberger with money from public collections.
In 1993 the chapel was renovated and got a new roof. When repairing the roof boxes with fourteen paintings of Calvary were found. So teey were returned to their seats. In summer, the chapel door are open so passers-by can look inside.

__________
CZE:
Dnes již jen málo citelný nápis nám prozrazuje, že byla postavena v roce 1888 a to na základe sbírky dobrodincu této obce. Financne prispeli témer všichni této tehdy velmi chudé horské obce.Bylo to v dobe, kdy byly doly v Obrím dole již uzavreny. Kapli postavil Albert Buchberger a pomáhali mu Johann Goder a Wenzel Renner. Pri slavnostním vysvecení této kaple velkoúpský páter Vinzenz Kröhn nabádal místní obcany, aby upravili svá obydlí pro letní pobyty turistu a tím si vylepšili své životní podmínky. A tak by se také dalo tvrdit, že ona kaplicka vznikla v dobe, kdy se zásadne menily pomery obce. Kdy koncila historická etapa horníku, drevaru, uhlíru a pašeráku a zacíná nová etapa pro poskytovatele turistických služeb. A byl to práve zmínený Johann Buchberger, který si v roce 1897 prestavel svou horskou chalupu s chlévem na první penzion v Peci p.Sn. Ten se tehdy nacházel nedaleko od kaplicky. Brzy jej následovali další chalupníci v okolí - tj. v Bukovém údolí. Kaplicka v dobe svého vzniku nebyla ješte tak nápadná, jak tomu je dnes. Stála totiž schována za chátrající arzenikovou hutí, které se tu ríkalo „jedová chýše". Ta byla již od roku 1876 mimo provoz. Až po jejím zborení po roce 1930 se objevila v plné své kráse. Dnes kolem ní prochází davy lidí, mírících na lanovku na Snežku a zpet. V roce 1993 byla kaplicka renovována, dostala novou strechu a byl doplnen i její vnitrní inventár. Pri oprave strechy byla nalezena krabice se ctrnácti obrazy krížové cesty a byly tedy vráceny na svá místa. Nyní opet slouží svému puvodnímu poslání. V léte jsou dvere otevreny, aby se kolemjdoucí mohli podívat dovnitr a v zime k tomu musí stacit jen malý pruzor ve dverích.
source: Hory-krkonose

Flag Counter