Svobodné Hamry - East Bohemia, Czech Republic
Svobodné Hamry Chateau.
Location: Pardubický kraj, Czechia

Storey building with a rectangular layout dates back to the 17th century, adapted to the neo-Baroque appearance in 1894. The Chateau is surrounded by an extensive garden.

=========================================================

Pocátkem 17. století postavili Sobkové z Kornic poblíž svých železných hamru jednoduchou pozdne renesancní tvrz. Po smrti Jana Sobka pripadly Hamry císari a behem dalšího století se majitelé strídali, až ves s tvrzí roku 1769 koupil Jan Norbert z Pöttingu, jehož potomci je drželi až do roku 1801. Majitelé se opet nekolikrát vystrídali, až Hamry roku 1860 koupila rodina Nevolu. Po požáru roku 1894 byl zámek novobarokne prestaven. Roku 1950 zámek i s dvorem prevzalo místní JZD, r. 1969 prešel do majetku obce, která jej po roce 1972 rekonstruovala. Zámek se stal soucástí skanzenu Veselý kopec.
Accessibility: No access- Private

Condition: Intact