No. 324, Pevnost Dobrosov, CZ
33U E 585451 N 5584127
The Museum of the Czechoslovak fortification Dobrosov and Artillery Casemate N-D-S 75 (code name "Zelený").
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

EN
The several of Museums of Czechoslovakian fortifications exists and Dobrosov Artillery fort is one of them. The museums are usually in hands of enthusiasts who repair forts and they are also guides in those forts.

The Artillery fortification Dobrosov consists of seven concrete fortresses of the highest class of resistance. There are almost 2 km of passageways hidden inside the rock hill. The passageways connect particular fortresses. On the surface only three objects can be seen: the artillery blockhouse of Zelený, the command infantry blockhouse of Mustek and the infantry blockhouse of Jeráb. During the mobilization of troops in September 1938, Jeráb was the only blockhouse with a crew of 25 men.

CZ
Delostrelecký srub "Zelený" je nejvetším postaveným objektem na tvrzi. Krycí vojenský název dostal pravdepodobne podle jména majitele, na jehož pozemku byl postaven. Jeho délka je 47 m, šírka 16 m a výška 5,75 m.

Betonáž tohoto objektu probehla ve dvou etapách. První cást, oddelená dilatacní spárou, byla vybetonována za 5 dní (3.-7.9.1938), druhá v dobe mobilizace za 9 dní (20.-28.9.1938). Na postavení objektu se spotrebovalo 5520 m3 betonu. V ochranném príkopu srubu stojí betonové sloupy, které sloužily jako podpery pro manipulacní plošinu pri betonáži objektu.Do dnešních dnu se sloupy nezachovaly v plném poctu. Za protektorátu Nemci dva sloupy odstrelili pancérovou pestí a tretí sloup dostal zásah bleskem v roce 1952.

Hlavní výzbrojí mely být tri poloautomatické houfnice vz.38 ráže 100 mm, které by uzavíraly údolí Metuje k hranicnímu prechodu. Kadence každé zbrane mela být 20 ran/min a dostrel 11,95 km. Tyto zbrane se do objektu nikdy nedostaly. Hlavní strílny Nemci vytrhly behem okupace a vzniklé otvory jsou dnes zakryty plechovými kamuflážemi.
Opening Times:

Rating: