Chvalkovice - East Bohemia, Czech Republic
Chvalkovice Chateau.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

On a rocky promontory above the swimming pool, on the site of a fortress, stands Chvalkovice Chateau. The fortress that was mentioned in the 14th century, was built of stone and partly of wood fittings. Chvalkovice fortress belonged to the lords of Chvalkovice in the 15th century, later the lords of Hustírany.
From 1842 the castle belonged to the noble family of Schamburg-Lippe.

=======================================================

Nejstarší tvrz postavená na skalnaté ostrožne nad ohybem Cerného potoka mela vejcitý od východu seríznutý tvar s podélnou osou orientovanou ve smeru severovýchod - jihozápad. Dochovalo se z ní predevším torzo oblouku mohutné 2 m silné obvodové hradby s nekolika šterbinovými strílnami. V techto místech zrejme stál puvodní palác, jehož zbytkem mají být údajné podzemní prostory v jihozápadní špici. Existenci další patrne jednoprostorové budovy naznacuje silnejší zdivo v celní cásti tvrze.
Západní cást pláštové hradby pozdeji sjela po prudkém svahu a nekdy v pozdní gotice ji nahradila nová, již slabší a výše ve svahu založená. Ve stejné dobe byl na obe strany rozšíren celní objekt do tvaru písmene L. Bližší podobu této cásti neznáme, na pocátku 17. století bylo totiž její nadzemní zdivo z vetší cásti strženo a nahrazeno mírne kosodélnou patrovou zámeckou stavbou. Tu ješte roku 1678 upravoval Ferdinand Dobrenský, který pristavel nové krídlo s prujezdem. Do trojkrídlé podoby prestaveli zámek po roce 1738 a kolem roku 1753, poslední zbytky staré tvrze byly strženy po roce 1790. Poslední výraznejší úpravy byly provedeny v letech 1928-36, kdy vznikla romantická nádvorní arkáda.
Accessibility: No access- Private

Condition: Partly ruined