Znak mesta Horice - Horice, Czech Republic
Znak mesta Horice na radnicní veži.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Mesto Horice (též Horice v Podkrkonoší, nem. Horschitz) se nalézá asi 25 km jihovýchodne od okresního mesta Jicín a 25 km severozápadne od krajského mesta Hradce Králové. Mesto je známé predevším výrobou horických trubicek, nejstarší socharsko-kamenickou školou v Evrope a každorocne porádaným motocyklovým závodum 300 zatácek Gustava Havla.

V 15. století patrily Horice pánum ze Smiric a v té dobe nastává hospodárský vzestup mesta. Po bitve na Bílé hore získal Horice Albrecht z Valdštejna a po jeho zavraždení v roce 1634 získal Horice za své zásluhy v bojích s Turky Jakub Strozzi.

Horice jsou mesto kamene, známý je tzv. horický pískovec. V r. 1884 byla v Horicích založena známá odborná škola pro zpracování kamene, jíž prošla behem její více než stoleté historie celá rada našich významných umelcu — Moric Cernil, Ivan Jilemnický, Bohumil Kafka, Quido Kocián, Otakar Kubín, Jan Štursa, Marie Wagnerová-Kulhánková a mnoho jiných.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town