Aliancni erb rodu Kinsky&Ditrichstejn - Chocen, Czech Republic
Aliancní erb rodu Kinských a Ditrichštejnu na zdi kostela sv. Františka Serafínského v Chocni.
Location: Pardubický kraj, Czechia

Rod Kinských (nem. Kinsky von Wchinitz und Tettau – Kinští z Vchynic a Tetova) je staroceský rytírský a pozdeji panský šlechtický rod pocházející z pocátku 13. století. V 18. století patrili k prední ceské aristokracii.

Jméno Kinský se vyvinulo ze stredovekého nemeckého prepisu puvodního jména Wchynsky, tj. Vchynský ze Vchynic a z Tetova, prídomku odvozeného od jména vesnice a tvrze nedaleko Lovosic na Litomericku. Toto jméno se pozdeji zacalo psát Chynský a v období tricetileté války se zacalo užívat transkripce ve tvaru Kinský nebo Kinski.

Zdroj: (visit link)

Ditrichštejnové ci Ditrichsteinové nebo Dietrichsteinové jsou starobylý šlechtický rod puvodem z Korutan, který se v 16. století rozdelil na rakouskou a ceskomoravskou vetev.

Pocátky rodu kladou Ditrichštejnové až do 11. století. V roce 1575 získali panství Mikulov, které se potom stalo jádrem moci moravské vetve rodu. V Mikulove se nachází i Ditrichštejnská hrobka.

Puvodním erbem rodu byly dva stríbrné vinarské nože se zlatými rukojetmi ve zlatocerveném pokosem deleném štítu. Roku 1769 prijali Ditrichštejnové dodatecné príjmení vymrelého rodu Pruskovských z Pruskova a zároven zacali užívat i ctvrcený štít tohoto rodu s jelenem ve zlatocerveném poli a dvema podkovami ve stríbrnocerveném poli, na nejž pak kladli svuj vlastní erb do srdecního štítku.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family