Hasicská Zbrojnice - Slavkov u Brna, Czech Republic
CZ: Hasicska zbrojnice v obci Slavkov u Brna // EN: Firehouse in the village Slavkov u Brna
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
V našem meste se první prípravný a zakládající výbor sešel 15. cervence 1881 za predsednictví pánu Františka Baara a Viléma Valnícka. Výsledkem bylo zvolení nácelníka, jímž se stal p. Antonín Prikryl a zbrojníka a zapisovatele, kterým se stal p. Vilém Valnícek.Cleny pak byli zvoleni pánové Doležal - mestský radní, Fr. Novotný - kominík, J. Kanturek - lékárník, P. Prikryl - meštan, J. Materna - berní úredník. Po utvorení prvního výboru , jehož zakladateli byli pánové Cenek Materna, Vilém Valnícek a všichni již dríve jmenovaní clenové prípravného výboru byla dne 2. 11. 1881 podána na mestskou radu žádost o povolení k založení dobrovolného hasicského sboru ve Slavkove a o pridelení prozatímní místnosti k jeho cinnosti. Dne 3. 3. 1882 byla mestskou radou tato žádost schválena a sboru byly prideleny prozatímní místnosti v zámeckých kasematech. Prvním velitelem hasicského sboru se stal Vilém Valnícek a jeho námestkem Jan Materna.
Pozdeji byly mestskou radou sboru prideleny prostory v bývalých kasárnách na Palackého námestí c. 88. Bohužel z požadované cástky 900 zlatých na zakoupení výstroje a výzbroje poskytlo mesto pouze 50 s príslibem dalších penez v následujícím roce. Z toho duvodu byla usporádána dobrovolná sbírka mezi obcany mesta, která vynesla 1070 zlatých, za které bylo porízeno potrebné vybavení.
5. dubna 1882 obdržel sbor první schválené stanovy. V tu dobu mel sbor 54 cinných clenu a 95 clenu prispívajících. Ve sboru pracovali nejen muži, ale i ženy, které se staraly o samaritánskou cinnost.
Dne 29. 1. 1888 byla ve Slavkove založena „Župní jednota hasicská c. 9 Jana Amose Komenského“. Na jejím založení meli hlavní zásluhu pánové Ant. Prikryl, Vilém Valnícek a Al. Zavadil z Koválovic. Prvním starostou župy byl zvolen JUDr. Jan Cermák ze Slavkova.

Behem let se menila technika, strídali se lidé a také se nekolikrát menil název sboru od „Dobrovolná hasicská jednota“ pres „Dobrovolný hasicský sbor“, který se delil na „Místní jednotu CSPO“ a „Požární sbor pri MNV“, pozdeji „Dobrovolný verejný požární sbor“. Dnes už jsme i oficiálne opet hasici - „Sbor dobrovolných hasicu“, který v našem meste úzce spolupracuje s „Hasicským záchranným sborem Jihomoravského kraje“, jenž se s námi delí o spolecnou zbrojnici.

Nelze vyjmenovat všechny lidi, kterí se podíleli na více než 120 letém chodu sboru. Byly to stovky aktivních i prispívajících clenu, bez nichž by byla jakákoliv cinnost nemožná. Nelze ale nejmenovat nikoho, tedy aspon starosty a velitele, kterí se velkou merou podíleli na rádném chodu sboru.
Starostové byli bratri Antonín Prikryl, Vilém Valnícek, František Prokeš, Josef Malý, Ladislav Vykoupil, Miroslav Andrla, Karel Schovanec, František Habala, Rudolf Robeš a Jan Šikuta. V soucasné dobe vykonává funkci starosty Vratislav Malý.
Ve funkci velitele postupne pracovali tito bratri: Antonín Prikryl, Jan Blahutka, František Kohoutek, Vilém Valnícek, František Prokeš, Alois Minarík, Emil Kantek, Bohumil Hrabovský, Jan Šikuta, Jan Urbanec, Radek Cermák a Bohuslav Vinklárek. V soucasnosti je velitelem jednotky Bohumír Hrabovský. Je nutné vzpomenout také odpovednou práci bratrí Pechánka a Vejmoly, kterí provádeli výcvik družstva lezcu pri záchrane osob pomocí lana na dnes již neexistující cvicné veži.
Všem temto dobrovolným pracovníkum a jejich kolegum, kterí se zasloužili o dobré jméno hasicského sboru ve Slavkove, je nutné za jejich obetavou cinnost podekovat.

A nyní neco k technice. Jako první byla zakoupena rucní jednoproudá ctyrkolová stríkacka, pozdeji doplnená další, dvouproudou stríkackou a soucasne byl porízen dvoukolový hydrofon. Podle dochovaných dokumentu vlastnil sbor v roce 1898 dve dvouproudé rucní stríkacky, jednu jednoproudou, dvoukolový hydrofon, náradový vuz, drevený dvoukolový výsuvný 12-metrový žebrík, pristavovací šestidílný žebrík a výstroj v celkové hodnote 5.000 zlatých. Dopravu zajištovali pomocí vlastních konských sprežení zdejší sedláci, pánové Frištenský a Chládek a v prípade potreby i další sedláci ze Slavkova. V roce 1924 byla zakoupena první ctyrkolová kombinovaná motorová stríkacka a v roce 1932 dvoukolová stríkacka „Vikov“. Tato byla dopravována k zásahum panem Balijem a bratrem Špackem, kterí vlastnili traktor. V roce 1942 byla zakoupena osobní Tatra 17, kterou upravila firma Hrcek v Brne na sanitní a hasicské auto. To bylo bohužel behem války zniceno. Sbor mel v té dobe samaritánské stráže, ve kterých pracovaly vetšinou ženy. Historickou škodou je, že prvotní technika byla necitlivými zásahy státních orgánu do vlastnictví SDH v 50. letech sborum v rámci modernizace odebrána a ve velké vetšine znicena.
V roce 1947 byla za 150.000 Kc zakoupena Tatra 17 speciálne upravená na hasicské auto a slavnostne vysvecena ve zdejším kostele. Prostredky byly shromáždeny cástecne z prostredku sboru a z daru mesta a okolních obcí. Vozidlo sloužilo ve Slavkove do roku 1957. Dnes je tato Tatra v Uhricích u Bucovic, kde ji opravil bratr Vonka s kolegy a dodnes se stará o její plne funkcní provoz. Vozidlo je k videní na cetných oslavách, svatbách a také doprovází hasice na jejich poslední ceste. Obdobným sdružením prostredku bylo za 130.000 Kc zakoupeno nákladní auto Ford pro prepravu mužstva i techniky. Od roku 1953 byla zmenena koncepce a veškerá technika byla pridelována sborum plánovane státem. V tomto roce byla sboru pridelena automobilová stríkacka AS 16 Praga RN, která sloužila do roku 1973, kdy byla prevedena do Dedic. (V tomto roce došlo k reorganizaci, nebot na zbrojnici byla zrízena profesionální stanice Verejného požárního útvaru, jejímiž príslušníky se stali naši dosavadní clenové.) V roce 1957 byla pridelena cisterna na podvozku Praga V3S, v roce 1961 výsuvný prívesný žebrík DZ 18, pozdeji nákladní auto Praga S5T, v roce 1973 CAS 16 Š 706, v roce 1974 prívesná prenosná stríkacka PPS 12 a v roce 1977 známá DVS 12 A 30. Ta byla na dlouhou dobu poslední pridelenou technikou. Až v roce 1995 dostal sbor napred formou zápujcky od HZS CAS 25 Š 706, která byla pozdeji bezúplatne prevedena do majetku mesta. V roce 2005 byla mestem za prispení dvoumilionové státní dotace zakoupena nová CAS 24 S2Z na podvozku MAN v celkové hodnote 5,5 milionu Kc. Posledním prírustkem byl dopravní automobil DA 12 L1Z na podvozku Ford Transit nahrazující starou Avii DVS 12 A 30. Auto bylo zakoupeno mestem v roce 2010 s pomocí dotace Jihomoravského kraje.
O veškerou techniku bylo nutno se náležite starat. Prvním zbrojmistrem byl v roce 1949 jmenován bratr Valnícek, po nem následovali bratri Josef Krecek, Jan Lohnický, Václav Šmíd a Jan Kachlík, který tuto funkci vykonává v soucasnosti.

Problémem byly i vlastní prostory. Od puvodní skromné místnosti v kasematech pres bývalé kasárny. V roce 1932 se postavila hasicské zbrojnice, která sloužila do roku 1961. Jak pribývala technika, bylo nutné prostory zvetšovat. V roce 1962 se zapocalo s prístavbou garáže smerem do nádvorí spolecne se sklepy, šatnami a dílnou. Práce byly provedeny svépomocí cleny SDH a tito zde odpracovali pres 5000 brigádnických hodin. Se vznikem profesionální jednotky bylo treba dalšího rozšírení. Tak byly v zahrade dobudovány zadní garáže, jimž musela ustoupit lezecká vež, a prostory bytu správce byly prebudovány na služební místnosti. Tyto práce zajištovali jak profesionální hasici, kterí i nadále zustali také v SDH, tak i naši dobrovolní clenové. Tehdy bylo odpracováno dalších 2600 hodin. V roce 1976 musely být kvuli zvýšení únosnosti nove vybetonovány podlahy garáží. Protože rostl pocet profesionálních hasicu a prostory prestávaly stacit, pristavela se nová klubovna SDH a rekonstruovala se stará cást budovy. Velký kus práce na obnove elektroinstalace odvedli bratri Köhler a Moncek. S príchodem CAS 32 T 148 bylo treba pristavet garáže smerem do ulice a v roce 1994 byla zvyšována prujezdná výška garážového stání pro CAS K 25 Liaz. Tato akce se opakovala v roce 2004 s príchodem CAS 24 MAN, po dlouhé dobe prvního nového zásahového automobilu jednotky SDH. Krome toho bylo dalších 5300 hodin práce pri dalších pracích na údržbe budovy - at už to byla plynofikace, opravy strech, nátery a podobne.

A co napsat záverem? Snad jen to, že velký dík patrí všem, kdož stáli u zrodu a cinnosti sboru od roku 1882 po dnešek. A slib, že dále budeme dávat dál zkušenosti mladším generacím, stejne jako byly pred lety predány nám.

EN:
In our town, the first preparatory and founding committee met July 15, 1881 under the chairmanship of Mr. Francis Baar and Wilhelm Valnícka. The result was the election of the chief, which became p. Antonín Prikryl and Zbrojníky a clerk, who became p. William Valnícek.Cleny then elected Mr Dolezal - City Councillor, Fr. Novotný - sweep, J. Kanturek - Pharmacist, P. Prikryl - Burgess, J. Materna - taxman. After the formation of the First Committee, whose founders were gentlemen Cenek Materna, William Valnícek and all previously appointed members of the Preparatory Committee was of 2. 11. 1881 filed with the city council to request a permit to establish voluntary fire brigade in Austerlitz and the allocation of a provisional room for its activities . On 3. 3. 1882 was the city council approved this request and choir were allocated a room in the castle interim casemates. The first commander of the Fire Department became Valnícek William and his deputy Jan Materna.
Later, the city council corps assigned spaces in the former barracks at Palacky Square no. 88. However, the required amount of 900 gold to buy equipment and weapons provided by the city, only 50 with the promise of more money in the coming year. For this reason, was organized voluntary collection among the citizens of the town, which earned 1070 florins per procured the necessary equipment.
April 5, 1882 the choir received first approved statutes. At that time, the congregation had 54 active members and 95 contributing members. In the choir worked not only men but also women, who looked after the charity of activity.
On 29. 1. 1888 was founded in Austerlitz "parish unity hasicská no. 9 Jan Amos Comenius." At its foundation had been driven gentlemen Ant. Covered, William Valnícek and Al. Zavadil from Kovalovice. The first mayor was elected county JUDr. Jan Cermak of Austerlitz.

Over the years, technology has changed, people changed, and changed its name several times from the Corps' volunteer fire unity "through" voluntary fire brigade ", which was divided into" Local CSPO unity "and" Fire Brigade at MNV ", later" voluntary public fire brigade ". Today we officially re firefighters - "volunteer firefighters," which in our city works closely with the "Fire Brigade South Moravian Region", which with us shares common armory.

You can not name all the people who participated in the more than 120-year run Corps. There were hundreds of active and contributing members, without which any action would be impossible. But it is impossible not to appoint anyone, at least the mayor and commander, who largely contributed to the smooth running of the church.
Mayors were brothers Antonín Prikryl, William Valnícek, František Prokeš, Joseph Little, Ladislav Vykoupil, Miroslav Andrla, Charles Ward, Francis Habala, Rudolf Robeš and Jan Šikuta. He is currently acting as mayor of Wroclaw Small.
As commander gradually worked these brothers: Antonín Prikryl, Jan Blahutka, Francis Withers, William Valnícek, František Prokeš, Alois Minarik, Emil Kantek, Bohumil Hrabovský, Jan Šikuta, Jan Urbanec, Radek Cermak and Bohuslav Vinklárek. At present, the unit commander Bohumír Hrabovský. It is necessary to remember also responsible job and Vejmola Pechánka brothers, who conducted the training team of climbers to rescue people using a rope to the now non-existent training tower.
All these voluntary workers and their colleagues who have contributed to the reputation of the fire brigade in Austerlitz, it is necessary for their devoted activity thank you.

And now for something to technology. The first hand was bought up the single four-wheel, later supplemented by another, two-lane syringe and simultaneously acquired two rounds hydrophone. According to surviving documents owned by the congregation in 1898, two-lane, two hand sprayers, one up the single, two- hydrophone, tool car, two-wheeled wooden extendable 12-meter ladder, ladder Positioning six-piece outfit and a total value of 5,000 florins. Transfers to provide help their own horses for local farmers, gentlemen Frištenský and Chládek and, if necessary, other farmers of Austerlitz. In 1924, he purchased the first four-wheeled motor combined syringe and in 1932 two- syringe "lid". This was conveyed to intervene Mr. Balija and brother Spacek, who owned a tractor. In 1942 he was bought personal Tatra 17, which adjusted the company Hrcek in Brno to ambulances and a fire truck. It was unfortunately destroyed during the war. The choir had at the time the Samaritan guards, which worked mostly women. Historical damage is the primary technique was insensitive interventions of state authorities in the ownership of SDH in the 50s ACs under the modernization removed and destroyed in the great majority.
In 1947 he was bought for 150,000 CZK Tatra 17 specially prepared on a firetruck and solemnly consecrated in the local church. Funds were collected partially from the church and donations surrounding villages. The vehicle served at Austerlitz in 1957. Today, the Tatra in Uhrice u Bucovic where her brother corrected Vonka with colleagues and still cares for her fully functional operation. The vehicle can be seen on numerous celebrations, weddings and also accompanies firefighters on their last journey. A similar association funds were purchased for CZK 130,000 Ford truck for transporting troops and equipment. Since 1953, the concept was changed and all the equipment was allocated corps planned by the state. This year the choir was assigned to truck syringe AS 16 Praga RN, who served until 1973, when it was transferred to the heirs. (This year was reorganized, as an armory was established a professional fire department station Public, whose members became our existing members.) In 1957 he was assigned to the tank chassis Praga V3S, in 1961 telescopic ladder outboard DZ 18, later freight auto Praga S5T, 1973 CAS 16 706 in 1974 trailers portable syringe PPS 12 and in 1977 known DVS 12 aND 30 That was a long time the last assigned technique. When in 1995 the choir got ahead in the form of loans from CAS FRS 25 W 706, which was later transferred free of charge to the town. In 2005, the city with the assistance of two million state subsidy purchased 24 new CAS S2Z chassis MAN worth a total of 5.5 million CZK. The latest addition to the transport vehicle DA 12 L1Z Ford Transit chassis replacing old Avia DVS 12 and 30. The car was purchased by the city in 2010 with the help of subsidies Southern Region.
About all the equipment was necessary to properly take care of. The first armourer was in 1949 appointed Valnícek brother after him followed his brother Josef Hamster Jan Lohnický, Vaclav Smid and Jan Kachlík that performs this function today.

The problem i have own premises. Since the original modest room in the casemates over the former barracks. In 1932, he built a firehouse, which served until 1961. As weight gain of technology, it was necessary to increase space. In 1962, he started a garage extension towards the courtyard along with cellars, dressing rooms and workshop. The work was performed by self-help members SDH and they worked here over 5,000 voluntary hours. With the emergence of professional teams need for another extension. So in the garden was completed and the back of the garage, which had to retreat climbing tower, and the premises were rebuilt apartment manager on staff room. These works guarantee both professional firefighters, which remains also in SDH, and our volunteer members. Then it was further worked 2600 hours. In 1976 they stopped due to an increase in resistance of newly concreted garage floors. Because a growing number of professional firefighters and facilities to keep up, added a new clubhouse SDH and reconstructed the old part of the building. Much work on the restoration of electrical brothers did Köhler and Moncek. With the advent of CAS 32 T 148 had to be built up the garage to the street and in 1994 was increased clearance height for a garage CAS Scania K 25. This action was repeated in 2004 with the advent of CAS MAN 24, after a long time the response of the first new car unit SDH. In addition, a further 5,300 hours of work in other works in the maintenance of the building - whether it was the gas installation, roof repairs, painting and so on.

And what to say in conclusion? Perhaps only that big thanks to all who were at the birth and work of the church from 1882 to the present. A promise that we will continue to give further experience to younger generations, just as they were years ago passed us.
Paid or Volunteer: Volunteer

EMS Involvement: no