No. 898, Hrad Zampach, CZ
Zampach Castle.
Location: Pardubický kraj, Czechia

EN
The original castle was built in the 2nd half of the 13th century; during the Thirty Years War it was plundered a number of times and subsequently fell into disrepair. On the sides of the site today are traces of farmstead buildings, the barrel vaulted cellar of the palace, and remnants of the entrance gate and castle walls. Also part of the defence system of the castle was the small defunct castle Chudoba at the base of the castle hill; this served to guard the path to the actual castle.

CZ
Žampach je zrícenina hradu na stejnojmenném kopci v obci Žampach, asi 6 km jihozápadne od mesta Žamberk.

Hrad Žampach byl založen ve druhé polovine 13. století za posledních Premyslovcu v rámci kolonizace rídce osídleného pohranicního pralesa severovýchodních Cech, který byl královským majetkem. Kolonizaci pravého brehu reky Tiché Orlice provádeli príslušníci šlechtického rodu „ze Zebína“, kterí meli v erbu loveckou trubku.

Nejstarší neprímá písemná zmínka o hradu je z roku 1309, kdy mezi škudci lanšperského panství, které patrilo klášteru na Zbraslavi, je uváden Petr de Santbach. V roce 1312 je jako majitel hradu zminován Kresislav ze Žampachu, pred rokem 1324 byl majitelem Jan Lucemburský, který jej ve zminovaném roce zastavil Jindrichovi z Lipé.

Po roce 1346 získal hrad rytír Jan ze Smojna, zvaný "Pancír" z rodu Pancírové ze Smojna. Jan Pancír zacal z hradu podnikat loupeživé výpravy po okolí a proto proti nemu podnikl trestnou výpravu Karel IV., který hrad dobyl, Jana Pancíre nechal popravit a hrad prevzal do vlastní správy.
Opening Times:

Rating: