Vrtbovský palác - Malá Strana, Praha, CZ
The Baroque palace, created as a combination of two older Renaissance houses.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"Palác vznikl spojením dvou starších renesancních domu. Jižní znich byl puvodne dum pánu ze Sebuzína. V roce 1619 získal dum Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic od dedicu místokanclére Kryštofa ze Sebuzína jako kompenzaci za nesplacený dluh. Po jeho poprave koupil konfiskát Sezima z Vrtby. Druhý dum vlastnil paumistr Ulrik Aostalli. Ke spojení obou domu došlo v roce 1631. Puvodní ulicka k bývalým vinicím vedla dnešním prujezdem. V barokní dobe byl palác dvakrát rozširován. Poprvé behem 2. poloviny 17. století, podruhé v roce 1720. Tehdy byla za vlastnictví Jana Josefa z Vrtby provedena prestavba a rovnež zrízena na míste bývalé vinice barokní zahrada. Prestavbu provedl Kryštof Dientzenhofer, patrne na základe projektu Františka Maxmiliana Kanky.Socharskou výzdobu dvora a zahrady v pískovci vytesal Matyáš Bernard Braun a jeho dílna. Postava atlanta, nesoucího zemskou sféru, byla vymenena za kopii, originál se nachází v Lapidáriu Národního muzea. V roce 1800 probehla velká klasicistní prestavba objektu, kdy architekt Josef Klement Zobel mimo jiné zbudoval monumentální ctyrramenné schodište. V roce 1912 byla ulicní cást zvýšena o tretí patro s atikou.

V dome žil v letech 1886–1889 malír Mikoláš Aleš."

source: (visit link)

The palace is a combination of two older Renaissance houses. In 1619 acquired one of them Kryštof Harant. After his execution bought confiscated house Sezima of Vrtba. The second house was owned by paumistr Ulrik Aostalli. To merge of two houses was in 1631. In the Baroque era, the palace was enlarged twice. For the first time during the second half of the 17th century, the second time in 1720. Then it was the property of John Joseph of Vrtba. Reconstruction was carried by famous Christopher Dientzenhofer, probably on a project basis Francis Maximilian Kanka. Sculptures in the yard and garden were carved by Matthias Bernard Braun and his workshop.

The house he lived in the years 1886-1889 the artist Mikulas Ales.