Alois Madr - Drizna, Czech Republic
Alois Mádr was local priest in Prepychy village and he was also a founder of pilgrimage Drizna.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Alois Mádr (1851-1892) was local priest in Prepychy village and he was also a founder of pilgrimage Drizna.

The place of pilgrimage is located in a forest clearing near the municipality of Prepychy. There is a Way of the Cross with thirteen stations and chapels, while the fourteenth station involves a depiction of God’s Tomb carved into the rock. The dominant feature of the place of pilgrimage is the Chapel of the Virgin Mary which was built in 1889. The Way of the Cross leads around it.

The inhabitants of Prepychy village build a memorial dedicated to pastor Mádr.

Plaque Inscription:
CZ: Zakladateli posvátného místa tohoto, velebnému pánu ALOISI MÁDROVI, kaplanu Prepyšskému, na vecnou památku vdecní ctitelé. 1897

EN (just Google translation): The founders of this sacred place, velebnému Mr. Alois Madre Kaplan Prepyšskému, for everlasting remembrance grateful worshipers. 1897

=========================================================

Vlastním zakladatelem Drízen jako poutního místa byl prepyšský kaplan P. Alois Mádr, který zemrel roku 1892 ve veku 41 let. Jeho zásluhou byla v roce 1883 postavena nad pramenem výše zmínená kamenná jeskyne se soškou Panny Marie Lurdské a starý drevený kríž u studánky byl nahrazen krížem kovovým na kamenném podstavci. Práve díky kaplanu Mádrovi byla také v roce 1883 postavena kaple s oltárem Panny Marie Lurdské. Na oltári jsou umísteny i sochy sv. Jáchyma a sv. Anny. Vpredu po stranách kaple je ješte socha Božského Srdce Páne a socha sv. Josefa. Na stráni v lese byly v roce 1891 zrízeny kaplicky krížové cesty. Jsou zakonceny „Božím hrobem“ vytesaným ve skále. Všechno bylo postaveno z daru verících a z iniciativy jmenovaného P. Aloise Mádra. Vdecní farníci postavili tomuto horlivému knezi poblíž kríže pomník.

Location: pilgrimage place Drízna