Aliancni erb rodu Kinsky&Cerninove - Kostelec nad Orlici, Czech Republic
Aliancní erb rodu Kinských a Cernínu z Chudenic na štítu zámku v Kostelci nad Orlicí.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Rod Kinských (nem. Kinsky von Wchinitz und Tettau – Kinští z Vchynic a Tetova) je staroceský rytírský a pozdeji panský šlechtický rod pocházející z pocátku 13. století. V 18. století patrili k prední ceské aristokracii.

Jméno Kinský se vyvinulo ze stredovekého nemeckého prepisu puvodního jména Wchynsky, tj. Vchynský ze Vchynic a z Tetova, prídomku odvozeného od jména vesnice a tvrze nedaleko Lovosic na Litomericku. Toto jméno se pozdeji zacalo psát Chynský a v období tricetileté války se zacalo užívat transkripce ve tvaru Kinský nebo Kinski.

Zdroj: (visit link)

Cernínové z Chudenic (též Czerninové z Chudenic, nem. Adelsfamilie Czernin von und zu Chudenitz) patrí mezi nejvýznamnejší a nejstarší ceské rody.
Znak v behu staletí menili, avšak pravá polovina zustala cervená, v levé modrobílé polovine se nacházejí tri horizontální pruhy (v heraldice tzv. „polotrojrící“). Pri povýšení do erbu pribyly iniciály Rudolfa, Matyáše a Ferdinanda II. s rakouským štítkem, pozdeji doprostred dodali iniciály F III (na pocest krále Ferdinanda III.).

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family