František Jan Zoubek - Kostelec nad Orlici, Czech Republic
33U E 586762 N 5552930
František Jan Zoubek (December 6, 1832 Kostelec nad Orlicí - June 29, 1890 Smíchov) was Czech school professor and historian.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

He was the Czech school professor and historian. In his scientific work has focused on the history of his hometown, cultural and economic history and legacy of J. A. Komenský. He was one of the leading educators and historians of his time.

=========================================================

Narodil se 6. prosince 1832 v Kostelci nad Orlicí v rodine pláteníka. Absolvoval základní školu ve Velkých Losinách, gymnazijní prípravku v Rychnove nad Knežnou a gymnázium v Hradci Králové. V letech 1853-1858 studoval filosofii, slovanskou a klasickou filologii a historii na filosofické fakulte v Praze.

Roku 1863 se prestehoval do Prahy. Puvodne slibované místo profesora na vyšší dívcí škole nezískal, místo toho našel zamestnání v redakci Národních listu a jako suplující profesor na pražské reálce.

Roku 1868 byla v Praze založena Beseda ucitelská a k Zoubkovu návrhu zacala každorocne oslavovat památku narození Komenského. V roce 1873 došlo k reorganizaci škol na Smíchove a Zoubek získal místo reditele dívcí meštanské školy, kterou vedl až do smrti. Založil fond pro ošacení chudých dívek.

Source and more information: : (visit link)

Description of the statue