Orlice - East Bohemia, Czech Republic
The Orlice fortress.
Location: Pardubický kraj, Czechia

The fortress was most likely built at the end of the 13th century. It was rebuilt into a Renaissance chateau in the 16th century. After the nobility moved out of Orlice in 1650 to the chateau in Kyšperec, the building was modified for farming purposes.

============================

Tvrz se nachází na okraji mesta Letohradu uprostred prírody. Sídlo vzniklo pravdepodobne na konci 13. století, v 16. století pak byla tvrz prestavena na renesancní zámek. Po odstehování šlechty z Orlice v roce 1650 na kyšperecký zámek, byl objekt upraven pro hospodárské úcely.
Historický objekt s vzácne zachovalými stavebními cástmi z období gotiky, renesance, baroka a klasicismu je kulturní památkou. Zajímavé je predevším neporušené sklepení z doby vzniku tvrze, nove objevené zdivo puvodní prízemní cásti, které naznacuje puvodní vetší ctyrprostorový objekt. Zachovalá figurální sgrafitová výzdoba na vnejší omítce renesancní veži zámku potvrzuje výjimecnost tohoto sídla mezi venkovskými sídly v celých Cechách. Pod soucasnou podlahou se skrývá puvodní hradební zed tvrze z konce 13. století o šírce 2,1 m a byl objeven 400 let utajený stredoveký sklep. Pri archeologickém pruzkumu bylo nalezeno velké množství fragmentu kachlu ze všech stavebních období tvrze.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact