Námestí U Svatého Jirí / Square at St. George - Prague Castle (Prague)
33U E 457207 N 5548923
Depicted Square at St. George (Námestí U Svatého Jirí), with St. Vitus Cathedral in the West and St. George Basilica in the East, is one of four main courtyards of the world' largest castle complex - Prague Castle...
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Walking between the Cathedral and the Old Royal Palace from 3rd Courtyard You arrive at the George Square. Opposite the back of the St. Vitus Cathedral there is the Basilica of St. George, the second oldest church in Prague. Adjacent to the basilica stands the Convent of St. George, the oldest convent in Bohemia. Opposite to the basilica facade there is the round columned portico in front of the main entrance to the Institute of Gentlewomen (Ustav šlechticen).

U Svatého Jirí je námestí pred stejnojmenou bazilikou na Pražském hrade. Puvodne stredem námestí od západu k východu procházel skalní hrbet. Na jeho míste byla v 2. pol. 12. století vybudována chodba spojující Svatovítskou a Jirskou baziliku. V severní polovine dnešního námestí byla cesta do areálu Jirského kláštera, prostor pro opracování kamenných stavebních kvádru a drevené budovy, zrejme sloužící hospodárským potrebám kláštera. Na jih od chodby (dríve skalního hrbetu) procházela hlavní podélná komunikace Hradem. Jihovýchodní kout dnešního námestí, u kaple Všech svatých, byl pri budování knížecího paláce oddelen kamennou zdí a stály zde ruzné hospodárské a obytné budovy. Po požáru v polovine 13. století, kdy zanikla chodba a další budovy, námestí sloužilo jako smetište. Ve 14. století zacala na severní strane vznikat kamenná zástavba, více predsunutá než ta dnešní. V 15. století byl kout u kaple Všech svatých výškove srovnán s plochou námestí. V 16. století stála uprostred námestí kruhová cihlová kašna, pozdeji už jen drevená kád. Od 19. století, zde byly objekty sloužící behem dostavby katedrály. [Czech Wiki]