Sova - Strachotin, Czech Republic
CZ: socha zvirete // EN: Outside Wooden Display Carvings
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
Sovy (Strigiformes) jsou pomerne pocetný rád masožravých ptáku cítající více než 200 druhu.
Vyskytují se na všech svetových kontinentech s výjimkou Antarktidy.
Vetšina sov jsou samostatne žijící nocní živocichové (ackoli existují i výjimky, napr. sýcek králicí, Athene cunicularia) s radou adaptací, které jim umožnují lovit za tmy.
V rámci rádu rozlišujeme dve celedi: pocetnejší a druhove rozmanitejší celed puštíkovití (Strigidae) a méne pocetnejší celed sovovití (Tytonidae).

Dríve byly sovy považovány za príbuzné s dravci, podobnost mezi obema rády je však zaprícinena obdobným zpusobem lovu a výživy a jejich nejbližší príbuznou skupinou jsou lelkové.

Sovy mají vesmes velmi nenápadné „maskovací“ zbarvení, navíc jejich výjimecne mekké perí s hrebínkovitým okrajem umožnuje naprosto tichý let. To jim nejen napomáhá pri priblížení k nic netušící koristi, ale navíc umožnuje orientaci sluchem, kterou by šustot normálních krídel rušil. Tím, že mají tak nacechrané perí, tvorí dojem, že jsou vetší, než tomu tak ve skutecnosti je. Kolem ocí mají vejírovite usporádané perí – závoj. Podobne jako dravci mají zahnutý zobák. Nohy jsou u vetšiny druhu operené po prsty, u nekterých až po drápy; u ketup je behák zcela neoperený. Ctvrtý prst, tzv. vratiprst, se muže otocit dopredu nebo dozadu.

Sovy se spolecne s papoušky a krkavcovitými radí k ptákum s nejdokonalejším mozkem a nejrozvinutejší mozkovou cinností. Souvisí to patrne s velmi výkonnými smysly, zvlášte zrakem a sluchem.

Oci sov patrí k nejdokonalejším zrakovým orgánum mezi ptáky. Jsou teleskopického typu, prizpusobeného k videní pri minimálním svetle. Mají obrovskou, témer kulovitou duhovku, silne vyklenutou rohovku a pouze malý ocní vejírek. Silný a vysoký sklerotikální prsten jim dodává tvar komolého kužele, který je základnou vsazen nehybne do velké ocnice. Zatímco na dálku sovy vidí velmi dobre, na predmety zcela blízké nedokáží kvuli nehybnosti ocí zamírit. Proto se, napríklad pri porcování koristi, rídí pomocí štetinovitých pírek u kraje zobáku (vibrisy). Zorný úhel obou ocí je menší než u ptáku s postranním postavením ocí (160°), sovy však tento nedostatek dokáží kompenzovat schopností otácet hlavou až o 270°. Na rozdíl od všech ostatních ptáku používají pri mrkání horní, nikoli dolní vícko.

Velmi dobre vyvinutý mají též sluch, který dokáže vnímat zvuky v rozsahu od cca 50 do 21 000 Hz. Citlivost sluchu u sov je tak výrazne vetší než u ostatních ptáku, což jim umožnuje lovit i v podmínkách, kdy mohou korist presne lokalizovat pouze pomocí sluchu. K tomu jim napomáhá také asymetricnost sluchového aparátu (jedno ucho je umísteno výše než druhé), díky které jsou schopny urcit pozici nejen jako stranový, ale i výškový úhel.

Jejich velikost je znacne rozmanitá. Nejmenším zástupcem celého rádu je kulíšek trpaslicí (Micrathene whitneyi), který dorustá sotva 13,5 cm a váží 31 g, nejvetšími jsou naopak dva druhy výru – výr velký (Bubo bubo) a výr Blakistonuv (Bubo blakistoni), kterí mohou dorustat velikosti mezi 60 – 71 cm, v rozpetí krídel merit témer 2 m a vážit až 4,5 kg.

EN:
Owls (Strigiformes) are relatively large order of carnivorous birds of more than 200 species.
They occur on all continents except Antarctica.
Most owls are nocturnal animals living alone (although there are exceptions, for example. Burrowing Owl, Athene cunicularia) with a number of adaptations that allow them to hunt in the dark.
As part of the order, we distinguish two families: numerous and species-diverse family Owls (Strigidae) and less numerous family Barn (Tytonidae).

Previously owls were considered related to predators, the similarity between the two tiers, however, caused a similar hunting and nutrition and their closest relatives are NIGHTJARS group.

Owls are generally very discreet "camouflage" color, in addition to their exceptionally soft feathers with hrebínkovitým edge allows completely silent years. It not only helps them to approach unsuspecting prey, but also allows the orientation of hearing, which would normally rustle of wings disturbed. By having such a fluffy feather forming the impression that they are larger than the case in reality. Around the eyes have fanned feathers arranged - veil. Like birds of prey have hooked beak. The legs are in most species of feathered to toes, some to the claws; Ketupa at the feet completely callow. The fourth finger, so called. Vratiprst, it can be rotated forward or backward.

Owls, together with parrots and krkavcovitými among the birds with the most perfect and the most advanced brain brain activity. It has to do probably with very powerful senses, especially sight and hearing.

The eyes of owls are among the most advanced visual authority among birds. They telescopic type, adapted for vision at minimum light. They have a huge, nearly spherical iris, strongly curved cornea and only a small eye vejírek. Strong and high sklerotikální ring gives them a shape of a truncated cone, which is still inserted into the base of a large orbit. While remotely owl can see very well on objects close completely fail due to immobility eye target. Therefore, for example, when cutting prey drives using štetinovitých feathers at the edge of the beak (Vibris). The angle of view of both eyes is less than in birds with lateral eye position (160 °), owls, this can compensate for the lack of the ability to rotate the head through 270 °. Unlike all other birds used in the blinking upper rather than the lower lid.

Very well developed also have ears that can hear sounds in the range of about 50 to 21,000 Hz. The sensitivity of hearing of owls is significantly larger than in other birds, allowing them to catch even under conditions where they can accurately locate prey only through hearing. This also helps them to asymmetry of the auditory apparatus (one ear is placed higher than the other), through which they are able to determine the position not only as a side, but also the angle of elevation.

Their size is very variable. Smallest of the whole order of the pygmy dwarf (Micrathene whitneyi), which grows barely 13.5 cm and weighs 31 g, the largest in turn are two kinds Owl - Eagle Owl (Bubo bubo) and Blakistonuv owl (Bubo Blakiston), which can grow to the size of the 60-71 cm, wingspan measuring almost 2 m and weigh up to 4.5 kg.

Source/Zdroj: (visit link)
Type of wood carving: Other