Kaple sv.Barbory - Rudice, Czech Republic
CS: Kaple svaté Barbory v Rudici // EN: Chapel of St. Barbara in Rudice village
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
... stojí na okraji obce Rudice.
Obec Rudice nemela po celou dobu svoji existence svuj svatostánek. Urcité snahy byly sice v prubehu 70. let 20. století, ale tehdejší doba takovým vecem neprála. Až po revoluci se veci pohnuly tím správným smerem. I tak ale ješte trvalo dalších 12 let než bylo dílo dokonceno. Moderní kaple byla vysvecena 21.9.2002.
Stavba je ctvercového pudorysu s otevreným krovem v interiéru a na jedné strane pristavenou zkosenou menší veží fungující jako zvonice. Strecha je tvorena krížením dvou sedlových strech. Obvodové zdivo je dvoupláštové, vnitrní cást tvorí cihelná zed opláštená kamenem, na stavbu bylo použito vápence z okolních zdroju. Vnitrní prostor je nicím nerušený, takže skýtá mnoho možností využití pri clenení.
Kaple sice patrí rímskokatolické církvi, ale mohou ji využívat i jiné církevní spolky, zároven také slouží jako obradní sín pro všechny obcany.

Zdroj: ( Visit link )

EN:
... the chapel of St. Barbara in Rudice village was blessed and opened September 21, 2002. It is dedicated to St. Barbara, the patroness of our village (among other things patron saint of miners and cavers).

Source: ( Visit link )