Aliancni erb rodu Morzinu&Vratislavu z Mitrovic - Vrchlabi, Czech Republic
Aliancni erb rodu Morzinu a Vratislavu z Mitrovic na podstavci morového sloupu ve Vrchlabí.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Morzinové byl ceský šlechtický rod puvodem ze severní Itálie. V Cechách se Morzinové usadili v 17. století, kdy získali Vrchlabí. V severovýchodních Cechách získali ješte napríklad Hostinné ci Lomnici nad Popelkou, na Morave pak Chlumcany. Rod vymrel po meci roku 1881, ve spojení s Cerníny (Cernín-Morzin) se v Cechách udržel až do konfiskací roku 1945.

Zdroj: (visit link)

Vratislavové z Mitrovic (též Wratislavové z Mitrowicz) jsou starý ceský vladycký rod, který pozdeji povýšil do hrabecího stavu.
Podle legendy svuj puvod odvozovali od prvního ceského krále Vratislava II.
Avšak první overeným predkem rodu je až Vratislav, který okolo roku 1448 získal statek Mitrovice u Sedlcan, podle nehož dostala rodina své jméno.
V polovine 16. století se rozdelili na újezdskou, mníšeckou a skrípelskou vetev, která se pozdeji rozclenila na mnoho odnoží.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family