Erb rodu Colloredo-Mannsfeld - Opocno, Czech Republic
Erb nad vstupem na nádvorí opocenského zámku.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Colloredové (pozdeji Colloredové z Wallsee a Colloredo-Mansfeldové) jsou starý italsko-rakouský rod, do ceských zemí prišli behem tricetileté války.

První zmínky o rodu pocházejí z 11. století. Meli mnoho rozkošatelých vetví, napr. hrabata z Prodolone, kterí vymreli, dále hrabata z Meslu a hrabata z Colloredo, kterí prijali prídomek Colloredové z Wallsee. Do Cech prišli v 17. století Rudolf s Jeronýmem a získali zde majetek i postavení mezi ceskou šlechtou.

Puvodní colloredovský erb je velice prostý. Na cerném štíte je umístené stríbrné brevno. Prikrývadla jsou cerno-stríbrná, klenotem je cerné orlí krídlo, rovnež zdobené stríbrným brevnem.

Pri povýšení Asquinovy vetve rodu do stavu ríšských hrabat roku 1591 byl znak polepšen. Na stríbrné brevno byl umísten ríšský (dvouhlavý) cerný orel pod císarskou korunou. Vikardova vetev byla do stavu ríšských hrabat povýšena za Jeronýma Colloreda roku 1624, od té doby až do spojení se znakem Mansfeldu roku 1789 používali polepšený znak tedy i príslušníci této linie.

Zdroj: (visit link) (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family