Schwarzenbergové - Kožlí, okres Písek, CZ
33U E 439239 N 5485246
Erb Schwarzenbergu na dverích rodinné hrobky / Coat of arms of the Schwarzenberg on the family crypt door.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Schwarzenberg (Czech: ze Švarcenberka) is the name of a Franconian and Bohemian aristocratic family. The Schwarzenbergs were prominent members of the Bohemian nobility and achieved the rank of Princes of the Holy Roman Empire.

===================================

Erkinger ze Seinsheimu (1362–1437) zakoupil panství Schwarzenberg v dnes bavorských Frankách a zacal se psát ze Seinsheimu na Schwarzenbergu (nemecky von Seinsheim auf Schwarzenberg) a po vynechání prvního jména pak jen ze Schwarzenbergu (nemecky von Schwarzenberg). V letech 1420–21 se úcastnil válecné výpravy proti husitum. Tím jakož i znacnými pujckami získal od krále Zikmunda zástavu mest Žatec, Kadane a Berouna. Roku 1429 byl povýšen do stavu svobodného pána ze Schwarzenbergu (Freiherr von Schwarzenberg). Po rozmnožení rodu bylo potomstvo rozdeleno na nekolik linií, napr. bavorskou, stefansberskou, hohenlandsberskou, lutyšskou, západofrískou a nizozemskou. Mnohé z techto vetví vymrely.

V roce 1599 obdržel Adolf Schwarzenberg za vítezství nad Turky v bitve u Rábu titul ríšského hrabete a polepšení erbu (pole s hlavou Turka, kterému vyklovává oci krkavec). V roce 1654[1] získali Schwarzenbergové inkolát v Cechách a roku 1670 byl Jan Adolf ze Schwarzenbergu povýšen na ríšského knížete (Reichsfürst zu Schwarzenberg) a stal se maršálem. Prvním trvalým majetkem v Cechách bylo panství Trebon získané roku 1660, dále pak Hluboká nad Vltavou.

Nákupem statku a dedictvím po rodu Eggenbergu vytvorili po roce 1719 Schwarzenbergové postupne rozsáhlou državu v jižních a severních Cechách. Mj. jim patrila mesta a panství Ceský Krumlov, Hluboká nad Vltavou, Netolice, Prachatice, Volary, Vimperk, Orlík. Všechen tento majetek v Cechách pripojili k územím drženým v Bavorsku, Dolních Rakousích a ve Štýrsku. V roce 1723 získali také titul vévodu z Krumlova.

zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Schwarzenbergové

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
door of the family crypt

Material / Design: Wood

Blazon (heraldic description):
V 17. století získal schwarzenberský znak podobu, kterou má do současnosti. K původnímu stříbrně a modře pruhovanému erbu přidali při porážce Turků znak s hlavou Turka, do které klove havran, v dalším poli stojí věž na černé hoře. Hrabství Kleggau (Klettgau, historická krajina v Německu a Švýcarsku) rovněž kdysi patřící rodu Schwarzenbergů, je zpodobněna třemi snopy.

Orlík nad Vltavou okres Písek Czech republic