Erb rodu Stubenberk - Nové Mesto nad Metují, Czech Republic
Erb rodu Stubenberk na nádvorí zámku v Novém Meste nad Metují.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Stubenberkové - páni a hrabata „von Stubenberg", pocházeli pravdepodobne z Kapfenbergu ve Štýrsku. Clenové rodiny byli dedicové uherských velmožu. Zastávali vysoké úrady jako zemští hejtmani, biskupi, dedicní stolníci a komorí.

Prvním v rodine byl „Otto von Stubenberg“, který kolem roku 1160 postavil hrad Stubenberg. Jeho potomek Wulfing von Stubenberg (1259-1318) zúcastnil se v roce 1268 povstání štýrské šlechty proti Premyslu Otakarovi II. (asi 1233-1278) , který jejich zemi obsadil. Vzpoura byla potlacena, Wulfing von Stubenberg byl po dobu 26 týdnu veznen a jeho hrad Stubenberg byl Otakarovými vojsky dokonale znicen. Správním a sídelním místem byl po dlouhých ctyrech stoletích hrad Oberkapfenberg.

Wolfgang z Stubenberku získal v roce 1548 od Jana z Pernštejna (1487-1548) mesto a panství Nové Mesto nad Metují ve východních Cechách a nechal hrad prestavet v renesancním slohu. Také nádherné renesancní námestí, které je dodnes pretrvává témer beze zmeny, prechází na Stubenberky. Roku 1568 byl Wolf von Stubenberg a jeho synové ustanoveni "na vecné casy" a nazýváni ceskou šlechtou. Majitelé panství Nové Mesto nad Metují:

1548-1556: Wolfgang (Wolf) ze Stubenberka
1557–1570: Jan (Hans) ze Stubenberka
1570–1588: Wolfgang II. ze Stubenberka
1588–1620: Rudolf ze Stubenberka († 1620). Jako první z rodiny Stubenberku si zvolil za své trvalé sídlo Nové Mesto nad Metují. Jako evangelík se podílel aktivne na ceské stavovské politice. Po jeho smrti byl jeho synovi Janu Vilému ze Stubenberka a pozustalé manželce majetek vyvlastnen císarem Ferdinandem II..

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family