Erb rodu Cerncických z Kácova - Nové Mesto nad Metují, Czech Republic
Erb rodu Cerncických z Kácova na nádvorí zámku v Novém Meste nad Metují.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Rod Cerncických je velmi úzce spjat s historii mesta Nové Mesto nad Metují.

Tento rod je jednou z odnoží pánu z Talmberka. Již ve 14.století, roku 1377 je na Kácove pripomínán Vítek Cerncický a práve Cerncice již od pocátku 14. století patrili Talmberkum. Jmenovite Arnoštu z Talmberka a z Cerncic. Dále je zde doložen Oldrich z Cerncic a pak jeho syn Arnošt, který byl znám svými dvema neúspešnými taženími proti husitum, roku 1423 v bitve u Horic a 1424 u Skalice. A práve on se zacíná psát z Cerncic a Kácova. Po nem Cerncice prebírá jeho syn Jan, hejtman Hradeckého kraje, který roku 1484 kupuje mestecko Krcín. V jeho blízkosti nechává postavit Nové Mesto nad Metují a roku 1503 se nej prenáší z Krcína mestská práva. Roku 1527 však prodává jak Cerncice, tak i Nové Mesto nad Metují a odchází z Cech na Moravu. Hlavní impuls k tomuto kroku mu byl nástup Ferdinanda I., nesnášenlivého katolíka k moci. Obojí, jak Cerncice, tak Nové Mesto prodává Pernštejnum. Na Morave kupuje panství Kunštát a Lysice. Jeho syn Diviš v Lysicích vystavel renesancní zámek. Rod Cerncických vymírá roku 1597.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family