Budapest Szintezése xxxx
Budapest benchmark with unique ID.
Location: Budapest, Hungary

You can found the benchmark in the corner of the chapel.

A folyók szabályozásához szükséges magasságmérések ügye a XIX. század végén a földmuvelésügyi tárca kebelében muködo Vízrajzi Osztály hatáskörébe tartozott. Ennek mérnökei a Duna budapesti szakasza mentén is helyeztek el magassági pontokat, elsosorban templomok és kastélyok falába. Az óbudai Szent Péter és Pál plébá niatemplom, meg a nagytétényi katolikus templom falán is látható ilyen magasságjel. A 20 × 12 centiméter méretu táblákon a „Vízrajzi magasságjegy” felirat látható, valamint az elhelyezés évszáma: 1893. Ezeknek a tábláknak nincsen konzolosan eloreugró peremük, amely- re korábban a magasságot vonatkoztatták; ezek úgynevezett furatos táblák, amelyeken a magasságot a tábla közepe táján elhelyezkedo apró furat orzi. Vásárhelyi Pál már korábban összekapcsolta az ország különbözo ré- szein – foleg a folyók mentén – külön-külön végzett magasságmérése- ket, és a meghatározott pontok magasságait 1843-ban átszámíttatta az Adriai tenger szintjére. Ekkortól beszélhetünk „tengerszint feletti magas ságokról”, másként „adriai magasságokról”. Ennek ellenére még 1894 ben is helyeztek el Budapest utcáin olyan vastáblákat, amelyek pere mének a magasságát a dunai vízmérce kezdopontjára vonatkoztatva adták meg.

A fováros egész területére kiterjedo újabb szintezés Oltay Károly ne- véhez fuzodik. A muegyetem neves professzora fogalmazta meg Buda- pest 1932 és 1936 között elvégzett újabb szintezésének muszaki irány- elveit. Ennek a magasságmérésnek a pontjai, az úgynevezett szintezési tárcsák egymástól átlagosan 300 méterre kerültek. Az akkor még csak tizennégy kerületbol álló város területén 1980 alappontot helyeztek el. A falhoz simuló, gömbölyu peremu öntvények tárcsájának átméroje 10,5 centiméter. Teljes hosszuk 18 centiméter, ebbol 3 centiméter van az épület fala elott, a többi pedig cementhabarccsal a falba van beköt- ve. A jel homloklapján körkörösen a „Budapest szintezése” felirat, alul a pont száma olvasható, felül a fováros címere díszíti. A tárcsa közepén a felso vízszintes érintosíkjára vonatkozó magasság is fel van tüntetve. A magasság számértéke alatt álló „A.f.” betuk azt jelentik, hogy ez a magasság immár az Adriai tenger szintje felett értendo. Hogyan volt lehetséges, hogy a milliméter élességgel megadott ma- gasság most is nyomban rákerült a fémbol öntött magassági jelre? Ez- úttal ez úgy történt, hogy a mérési munkák megkezdését jóval megelo- zoen cementhabarccsal a falba rögzített tárcsa beszintezése után a ki- számított magasságot egy fémlapocskába öntötték, majd ezt a befala- zott öntvény süllyesztett közepére rácsavarozták. A város külso területein, ahol nem volt olyan épület, amelybe a tár- csa elhelyezheto lett volna, ott egy 40 × 40 × 100 centiméter méretu (körülbelül 400 kilogramm súlyú) faragott mészkotömböt ástak le, és a tárcsát ennek az oldalába rögzítették.

"NOÉH FERENC Régi magassági jegyek Budapesten"