Erb rodu Colloredo-Mannsfeld - Opocno, Czech Republic
Erb na kocáru v hlavnim vstupu do opocenského zámku.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Colloredové (pozdeji Colloredové z Wallsee a Colloredo-Mansfeldové) jsou starý italsko-rakouský rod, do ceských zemí prišli behem tricetileté války.

První zmínky o rodu pocházejí z 11. století. Meli mnoho rozkošatelých vetví, napr. hrabata z Prodolone, kterí vymreli, dále hrabata z Meslu a hrabata z Colloredo, kterí prijali prídomek Colloredové z Wallsee. Do Cech prišli v 17. století Rudolf s Jeronýmem a získali zde majetek i postavení mezi ceskou šlechtou.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: rod Colloredo-Mannsfeld

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
na kočáru v hlavnim vstupu do opočenského zámku.

Blazon (heraldic description):
Základem znaku je čtvrcený štít mansfeldského znaku. První a čtvrté pole jsou totožná a jsou ještě dále čtvrcena. 1. a 4. čtvrť je pětkrát stříbrno-červeně dělená, v 2. a 3. čtvrti je na stříbrném poli šest (3 + 3) červených rout (tato pole symbolizují panství Querfurt). V druhé čtvrti štítu je na černém poli vlevo hledící stříbrná orlice se zlatou zbrojí a korunou (panství Arenstein). V třetím - modrém - poli je zlatý korunovaný lev ve skoku vpravo a přes něj stříbrno-červeně šachovaný kosmý pruh (panství Heldrungen). Na tomto štítě je jako středový štítek položen polepšený colloredovský znak, tedy černý štít se stříbrným břevnem a černou orlicí. Nad štítem jsou čtyři korunované helmy, které nesou následující klenoty. Prvním zprava je černé orlí křídlo se stříbrným břevnem (z původního colloredovského znaku), pokryvadla jsou stříbrno-černá. Na druhém místě je vlevo hledící černá orlice se stříbrným břevnem a zlatou zbrojí a korunou (Arenstei), pokryvadla jsou opět stříbrno-černá. Třetí klenot tvoří osm (4 + 4) pětkrát stříbrno-červeně dělených praporků na zlatých žerdích (Querfurt), pokrývadla jsou stříbrno-červená. A konečně na posledním místě jsou složená orlí křídla - přední stříbrné a zadní černé - a mezi nimi vyrůstající zlatý korunovaný lev s pštrosím perem, pokrývadla rovněž stříbrno-červená. Štítonoši jsou dva zlatí korunovaní lvi s červenou zbrojí. Tento celek je položen na knížecí hermelínový plášť pod knížecí korunou. Pod štítem je na stuze napsáno latinské rodové heslo HAEC PEPERIT VIRTUS.

zámek Opocno Czech Republic