Kostel sv. Václava / Church of St. Wenceslas - Loket, Czech Republic
Kostel sv. Václava / Church of St. Wenceslas
Location: Karlovarský kraj, Czechia

CS:
Puvodne gotický farní kostel sv. Václava byl postaven patrne již na pocátku 13. století ve svahu tesne pod nove vystaveným hradem nad námestím uprostred mesta Loket. První písemná zmínka o zdejším kostele pochází z roku 1240, kdy predal král Václav I. právu kostela do rukou Rádu križovníku s cervenou hvezdou. Behem prepadení mesta Loket Šliky v roce 1473 zdejší kostel vyhorel a následne byl pozdne goticky obnoven a rozšíren. V kostele byla tehdy zrízena rodinná hrobka Šliku. Pomerne malý mestský kostelík však koncem 17. století prestal dostacovat rozrustajícímu se poctu verících meštanu Lokte.

V letech 1701 – 1734 byl proto rozsáhle barokne prestaven stavitelem Wolfem podle projektu Wolfganga Braunbocka. Stavba byla roku 1725 prerušena velkým požárem mesta, behem kterého kostel zcela vyhorel. Obnovený kostel byl následne vybaven bohatým barokním inventárem, který si mužete sami prohlédnout behem své návštevy. Na konci 20. století byla navíc provedena celková rekonstrukce vnejší fasády kostela, který tak zárí novotou a je neprehlédnutelnou perlou ve svahu pod stredovekým hradem.

Zdroj: (visit link)

EN:
Church of St. Wenceslas - Loket

The Baroque cathedral of St. Wenceslas was finished in 1734, on the site of the original Gothic church. The building and tower look rather simple from outside but the interior; furnishings and the main altar are very valuable.

Style: Baroque

Type of building (structure): Large religious building (church, monastery, synagogue...)