Svinosice, Czech Republic
CZ: obecni urad v obci Svinosice // EN: City and Town Halls in the village Svinosice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
První zmínka o Svinošicích je z roku 1210 ( Swinositse ), kdy tento malý statek mel náležet Zábrdovickému klášteru. Listina, v níž je zmínka o Svinošicích není však spolehlivá.
Vladykové, kterí žili ve Svinošicích od roku 1349 ( in Swynoschicz ) byli many pánu Cernohorských z Boskovic a byli povinni v prípade vojenské potreby být k dispozici s jedním konem a jedním samostrílem. O jednom ze svinošských vladyku, Všeborovi ze Svinošic, lze k roku 1410 soudit, že byl loupeživý rytír a proto ho pan Vanek Cernohorský z Boskovic vyhnal.
V obci bývala stredoveká tvrz pripomínaná v letech 1373 – 1437 a zaniklá nekdy v druhé polovine 15.století. Stávala zrejme v prostoru nekdejšího panského dvoraSoucástí Svinošic byla obec Nemcice, která pozdeji zanikla. V letech 1347 – 1509 patril statek postupne vladykum ze Svinošic, z Klecan, z Rájce, z Ozretína a poslední majitel Jan z Hrochova prodal statek s již pustými Nemcicemi mestu Brnu, které tento malý statek pripojilo k panství Kurím. V lese pod vrchy Manová a Spálená skála, asi 1,5 km od obce stávala ves Srnávka která zanikla v 15 století. V 16. století rádil v okolí mor a za tricetileté války Švédové vypalovali domy, ožebracovali lid o jídlo a dobytek. Dvur byl behem této války pustý až do roku 1670.
Po válce bylo ve Svinošicích jen 13 domu, z toho 4 pusté. Roku 1728 se rozširuje svinošický dvur a v roce 1740 se Svinošicemi prehnala vetrná smršt, která znicila drevený kríž. Od roku 1773 odvádí Svinošice jako desátek Lipuvské fare drevo a seno. Do té doby Svinošice desátek neodvádeli, zabrala jej vrchnost. V roce 1784 byl Dvur rozdelen a prodán mezi jedenáct pristehovalcu z Cech z okolí Litomyšle, proto se obyvatelum prezdívalo Ceši. V letech 1805 – 1806 se ve Svinošicích zdržovali francouzští vojáci. V roce 1851 vypukla ve Svinošicích cholera, behem 14 dnu zemrelo 17 osob. Pan Josef Necas dal roku 1853 postavit železný kríž u cesty na Lipuvku a roku 1863 dal postavit kríž na ceste k Vranovu pan Vlcek. Další, litinový,kríž si postavili Svinošictí u kaplicky roku 1871 a na Kopaninách vymenili starý za nový, drevený, roku 1881. Na ceste k Vranovu dali také postavit kríž manželé Zárubovi.
V letech 1787 – 1907 dodávali Svinošictí obcané naturálie Lipuvskému rektoru. Ve Svinošicích nedávali ani obilí, ani chleba. Ve „Starých Svinošicích“ 12 usedlíku dodávalo po 7 krejcarech, celkem 1 zl. 2 kr. V „Nových Svinošicích“ 13 usedlíku dávalo po 6 krejcarech, tedy 1 zl. 18 kr. Dále dostával od sedláku ve Svinošicích po 1/32 merici hrachu, u domkáru a familiantu ve Svinošicích bylo množství hrachu dobrovolné.
Obec se skládá ze trí cástí, vlastní Svinošice, Vyhnálov a Dvur. Svinošice s Vyhnálovem jsou vedeny jako Svinošice „Staré“ a Dvur pak jako Svinošice „Nové“.
V roce 1889 byla postavená v obci jednotrídní obecná škola. Prvním zprávcem školy byl jmenován František Parízek. Vyucovat se zacalo 14. ríjna 1889. Vysvecení nové obecné školy se uskutecnilo až 8. cervna 1890.
V roce 1892 byla také vysvecena zvonicka, která stála v obci již od roku 1876. Ze školních kronik se rovnež mužeme dovedet kterí obcané byly za první svetové války odvedeni na frontu. Z války se nevrátilo dvanáct obcanu Svinošic. Na návsi byl postaven pomník obetem první svetové války, pozdeji doplnen i o obeti válkydruhé.
Obec rovnež žila bohatým kulturním životem, at již to byly krojované hody, ostatky, dožínky, nebo plesy a tancovacky. Ve Svinošicích byl rovnež založen ochotnický divadelní soubor „Havlícek“. Stredem kulturního dení v obci byla místní škola. V roce 1926 byl založen hasicský sbor a ješte téhož roku byla zakoupena nová rucní stríkacka. V roce 1930 založila Místní jednota republikánského dorostu sad, který po úpravách a zrízení pomníku T.G. Masarykovi, byl pojmenován Masarykuv sad. Sad se nacházel na stráni za školou.
Za druhé svetové války byla výuka ve škole silne poznamenaná ríšskou myšlenkou, tak jako všude jinde. Hlavním predmetem byla nemcina, zákaz vyucování dejepisu a dejin literatury. Ze zemepisu se vyucovalo pouze území nemecké ríše.
Dne 28. listopadu 1941 byl gestapem zatcen rídící obecné školy pan Bohumil Varílek. Byl uveznen za odbojovou cinnost v Kounicových kolejích v Brne a potom prevezen do koncentracního tábora Mauthausen v Rakousku, kde byl dne 24. dubna 1942 umucen. Po válce byl Pan B. Varílek jmenován cestným obcanem a do prední steny školy byla zasasena pametní deska.
Když se v roce 1945 blížila fronta, školu obsadili nemectí vojáci. Obsazení trvalo od 19. dubna do 8. Kvetna. Pak nastal ústup nemcu od Blanska smerem k Tišnovu.
O šesté hodine vjela do obce Rudá armáda. Nepretržitý proud vojáku projíždel nekolik dní.
Tak jako všude jinde i v naší malé obci znamenal rok 1948 zvrat v živote vetšiny lidí. Politické zmeny byly prijímány ruzne. Naše obec dlouho odolávala snahám o kolektivizaci zemedelství a založení JZD. Nakonec se ve Svinošicích zakládá družstvo až v roce 1957. Pozdejších letech bylo u nás družstvo zrušeno a prevedeno do JZD Lipuvka.
V roce 1959 obec brigádne postavila koupalište u „Mrchoviska“ a rovnež byla dostavena hasicská zbrojnice. V roce 1963 skoncila svou cinnost obecní jednotrídní škola a deti ze Svinošic zacaly docházet do nové devítileté školy v Lipuvce. Budova bývalé školy byla pozdeji prestavena na kulturní dum. V roce 1972 byly zboreny staré mlaty a na jejich míste postaveno hrište, které bylo v podstate dokonceno až v soucasnosti. Obec se v sedmdesátých letech rovnež dockala nového obchodu se smíšeným zbožím, vyasfaltovaly se cesty a v celé obci se vybudovala kanalizace. V létech osmdesátých pribyl vodovod a pozdeji i telefonní rozvod.
Po roce 1989 se demokratizacní proces nevyhnul ani naší vesnici. I u nás se objevily ruzné podnikatelské aktivity. Nekteré více, nekteré méne úspešné a nekteré i neúspešné. Zacátkem nového tisíciletí se zacala obec rozrustat, je velký zájem o stavební parcely i o neobydlené domy.

EN:
The first mention of Svinošice is from 1210 (Swinositse), when this small farm had Zábrdovickému belong to the monastery. Charter, in which the mention of Svinošice but is not reliable.
  The Chieftains, who lived in Svinošice from 1349 (in Swynoschicz) were many lords of Montenegrin Boskovic and were required in the event of military needs to be available with one horse and one crossbow. About one of svinošských Lords, Všebor of Svinošice can to 1410 indicates that it was a robber baron and therefore it Mr. Vanek Montenegrin expelled from Boskovic.
There used to be a medieval fortress mentioned during the years 1373 - 1437 and extinct sometime in the second half of the 15th century. There was probably in the former mansion dvoraSoucástí Svinošice village was Nemcice, which later disappeared. In the years 1347 - 1509 the farm belonged successively noblemen of Svinošice of Klecany, tomato, and Ozretína of the last owner of Jan Hrochuv sold the farm to have deserted the city of Brno nemcice that this small farm joined to the domain Curia. In the woods below the hills mana and burnt rock, about 1.5 km from the village stood Srnávka village that disappeared in the 15th century. In the 16th century the plague raging in the area and the Thirty Years' War, the Swedes burned houses, beggaring people about food and cattle. The yard was deserted during the war until to 1670.
After the war, in Svinošice only 13 houses, 4 of them deserted. In 1728 extends svinošický Court and in 1740 the Svinošice swept the whirlwind that destroyed the wooden cross. Since 1773 Svinošice pays tithing parish Lipuvské wood and hay. Until then Svinošice tithe drained, it took nobility. In 1784 the farm was sold and divided among eleven immigrants from Bohemia neighborhood of Litomyšle, so residents nicknamed the Czechs. In the years 1805 - 1806 in Svinošice abstain French soldiers. In 1851, cholera broke out in Svinošice, within 14 days killed 17 people. Mr. Josef Necas gave in 1853 to build an iron cross on the way to Lipuvka and was built in 1863 to cross the road to Vranov Mr. Vlcek. Next, cast iron, cross Svinošictí have built the chapel in 1871 and Kopaninách to exchange old for new, wooden, 1881 On the way to put Vranov also build cross Záruba husbands.
In the years 1787 - 1907 supplied Svinošictí citizens in kind Lipuvskému reactor. In Svinošice not give either grain or bread. In the "old Svinošice" 12 gave the settlers 7 dimes, total 1 guilders. 2 Cr. In "New Svinošice" 13 residents gave after 6 dimes, ie 1 zl. 18 Cr. Furthermore received by farmers in Svinošice after 1/32 ephah peas, with crofters and Familiants Svinošice in the amount of peas voluntary.
The village consists of three parts, custom Svinošice, Vyhnálov and yard. Svinošice with Vyhnálov are kept as Svinošice "Old" and the court then Svinošice as "New".
In 1889 the village was built in a one primary school. The first zprávcem school was named František Parizek. Teaching began on October 14, 1889 consecration of a new elementary school was held to 8 June 1890th
In 1892 he was ordained a bell tower that stood in the village since 1876 that the school also chronicles we know who were citizens of the First World War led away to the front. The war did not return Svinošice twelve citizens. The square was erected a monument to the victims of the First World War, later extended also victims válkydruhé.
The village also lived a rich cultural life, whether it be costumed feast, remains, harvest festivals, or balls and dances. In Svinošice was also based amateur theater group "Havlicek." The center of cultural life in the village was the local school. In 1926 was founded by the fire brigade and the same year was purchased new handheld syringe. In 1930 founded the local Republican unity puppy sad that after adjustments and a memorial TG Masaryk, was named Masarykuv sets. Sad is located on the hillside behind the school.
During the Second World War has been teaching at the school strongly influenced by the imperial idea, like everywhere else. The main subject was the German ban the teaching of history and the history of literature. Geography was taught only the territory of the German Reich.
On 28 November 1941 he was arrested by the Gestapo managing general school Mr. Bohumil Varílek. He was imprisoned for resistance activities in Kounicovy dormitories in Brno and then transported to the concentration camp Mauthausen in Austria, where he was on April 24, 1942 martyred. After the war, Mr. B. Varílek named an honorary citizen and the front wall of the school was Eye plaque.
When, in 1945, approaching front, German troops occupied the school. Cast lasted from April 19 to May 8. Then came the Germans retreat from Blanska towards town a.
About six o'clock rode to the village of the Red Army. The continuous stream of soldiers passed several days.
Like everywhere else, even in our small village, the year 1948 turn in the life of most people. Political changes were accepted differently. Our community long resisted efforts to collectivize agriculture and the establishment of collective farms. Finally, in Svinošice based team until 1957 years later our team was canceled and converted into collective farms Lipuvka.
In 1959, the community built a swimming pool for part-time job "Mrchoviska" and also was completed firehouse. In 1963 he ended his activities, the local one-room school children from Svinošice began to experience a new nine-year school in Lipuvce. Former school building was later converted into a cultural center. In 1972 the old threshing floor were demolished and in their place a course that was basically completed until today. The village is in the seventies also got a new convenience store, vyasfaltovaly the roads and in the whole village is built sewers. In the eighties and later added an aqueduct and telephone wiring.
After 1989, the democratization process did not avoid our village. I have appeared in our various business activities. Some more, some less successful and some unsuccessful. At the beginning of the new millennium, the community began to grow, is very interested in building plots as well as empty houses.

Office hours:
Municipality: Wednesday - 4:00 p.m. to 8:00 p.m.
Checkout: Wednesday - 3:30 p.m. to 8:00 p.m.

Svinošice village located in the district Blansko, South Moravian Region, about 10 km southwest of Blanska. On 26 11th 2008 there were 309 inhabitants.
Name: Svinošice

Svinošice 1